Panierowane grzybki w chrupiącym cieście z duszoną kapustą od Jurka Sobieniaka

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Panierowane pieczarki
Panierowane pieczarki 123RF/PICSEL

Aromatyczne grzybki z duszoną kapustą - pełnia smaku w każdym kęsie

Przepis na panierowane grzybki w chrupiącym cieście z duszoną kapustą od Jurka Sobieniaka

  • 1/4 włoskiej kapusty
  • 100 g masła łowickiego ekstra 82%
  • sól, pieprz
  • szczypta kopru włoskiego
  • 200 g grzybków w occie
  • 500 ml wody
  • 80 ml jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego
  • 200 g sera 
  • 400 g grzybów shimeji lub pieczarek
  • 500 ml oleju do smażenia
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zimnej wody gazowanej
  • 150 ml zimnego mleka 2%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia