Chrupiące i pożywne placki z kaszy gryczanej - zdrowsza alternatywa dla ziemniaczanych

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Przepis na chrupiące placki z kaszy gryczanej
Przepis na chrupiące placki z kaszy gryczanej123RF/PICSEL

Będą smakować nawet największym niejadkom - placuszki z kaszy gryczanej, to prawdziwy hit

Sycące placki na obiad lub kolację - smakują jak niebo w gębie

  • 1 szklanka kaszy gryczanej nieprażonej
  • 1,5 szklanki wody do namoczenia
  • 2 jajka
  • pół łyżeczki soli
  • ulubione przyprawy (czosnek granulowany, pieprz, papryka wędzona, bazylia)
  • 50-100 g szynki pokrojonej w kostkę
  • 50 g sera żółtego startego
  • odrobina oleju do smażenia (opcjonalnie)
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • łyżka majonezu
  • 2 ząbki czosnku (starty lub przeciśnięty)
  • sok z 1/4 cytryny
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie: świeży szczypiorek

Chrupiące placuszki z kaszy gryczanej na słodko

Zdrowe, szybkie i pożywne - idealne na śniadanie lub do lunchboxa
Zdrowe, szybkie i pożywne - idealne na śniadanie lub do lunchboxa123RF/PICSEL
  • 1 szklanka kaszy gryczanej nieprażonej
  • 1,5 szklanki wody (do namoczenia, nie wylewamy)
  • 1-2 łyżki cukru, miodu lub syropu klonowego
  • szczypta soli
  • półłyżeczki ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • olej do smażenia (jeśli patelnia nieprzywierająca nie wystarczy)
  • świeże owoce (maliny, borówki, banan, truskawki)
  • jogurt naturalny lub kokosowy
  • syrop klonowy / miód / syrop daktylowy
  • masło orzechowe lub migdałowe
  • opcjonalnie: cynamon, wiórki kokosowe, posiekane orzechy