Kapusta pekińska z patelni po koreańsku. Z sezamem i czosnkiem - aż leci ślinka!

Beata Maj

Beata Maj

kapusta pekińska w kawałkach, w misce, duszona z sezamem i czosnkiem, pałeczki do jedzenia
Kapusta pekińska po koreańsku123RF/PICSEL

Co zrobić z kapusty pekińskiej?

Kapusta pekińska z patelni po koreańsku

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka imbiru świeżo startego albo pokrojonego w cieniutkie plasterki (opcjonalnie, ale polecane)
  • 1-2 łyżeczki gochugaru (koreańskie płatki chili) - możesz dać mniej
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu
  • Sól do smaku
  • Ryż do podania
  • sos sojowy
  • cukier/miód
  • gochugaru
  • ocet ryżowy
Kapusta pekińska
Kapusta pekińska123RF/PICSEL

Kapusta pekińska z makaronem ryżowym (koreański stir-fry)

  • 1 mała kapusta pekińska, pokrojona w paski
  • 150-200 g makaronu ryżowego (np. wstążki, pad thai lub cienki vermicelli)
  • 2 łyżki oleju sezamowego (dzielone)
  • 1-2 łyżki oleju roślinnego
  • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru (opcjonalnie, ale świetnie pasuje)
  • 1-2 łyżeczki gochugaru (koreańskie płatki chili) — do smaku
  • 1 łyżka jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru lub miodu
  • 2 łyżki prażonego sezamu
  • 1 łyżka pasty gochujang dla głębszego smaku
  • zielona cebulka
  • tofu lub jajko sadzone na wierzch
  • sos sojowy
  • gochugaru
  • cukier/miód
  • ocet ryżowy
  • (opcjonalnie gochujang - wtedy danie jest bardziej "koreańskie" i gęstsze)
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?