Jednogarnkowy hit z kuchni Kujaw i Pomorza. Szablok z zacierkami - rozgrzewający obiad, który zachwyca

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Idealne danie na dwa dni - szablok z zacierkami
Idealne danie na dwa dni - szablok z zacierkami 123RF/PICSEL

Jednogarnkowe, zdrowe i rozgrzewające - idealne na zimę

Danie, które robi furorę w każdym domu. Smaczne, pożywne i rozgrzewające
Danie, które robi furorę w każdym domu. Smaczne, pożywne i rozgrzewające123RF/PICSEL

Przepis na szablok z zacierkami z Kujaw i Pomorza

  • 200-300 g suchej białej fasoli
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 1-2 cebule
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka (opcjonalnie)
  • 1 jajko
  • ok. 1 szklanka mąki pszennej
  • szczypta soli
  • masło lub olej do podsmażenia cebuli
  • czosnek do smaku
  • szczypta cukru i odrobina octu
  • suszony majeranek, sól, pieprz
  • 2-3 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego