Kultowe kotlety z mortadeli - przepis na kremową, nowoczesną wersję PRL-owskiego klasyka

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Skuś się na smaki rodem z PRL-u. Kotlety z mortadeli, które robią furorę w sieci
Skuś się na smaki rodem z PRL-u. Kotlety z mortadeli, które robią furorę w sieciAI-generated123RF/PICSEL

Dlaczego warto przypomnieć sobie PRL-owskie smaki?

Kremowe kotlety z mortadeli z chrupiącą skorupką
Kremowe kotlety z mortadeli z chrupiącą skorupkąAI-generated123RF/PICSEL

Hit internetu. Przepis na kultowe kotlety z mortadeli w nowoczesnej wersji

  • 400 g mortadeli
  • 2 jajka
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka musztardy
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie: świeże zioła do posypania
  • 2 łyżki musztardy (najlepiej Dijon lub sarepskiej)
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany 18%
  • 1 łyżka majonezu (opcjonalnie, dla kremowości)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?