Kultowy deser z PRL idealny na grudzień. Bez pieczenia, gotowy w 15 minut, z tego, co masz pod ręką

Beata Łajca

Beata Łajca

Kawałek ciasta z herbatników i masy kaszowej, polany polewą czekoladową
Kultowe ciasto z PRL bez pieczenia wraca do łask. Gotowe w 15 minut123RF/PICSEL

Kultowy deser PRL. Ciasto z kaszy manny i herbatników bez pieczenia

  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru
  • ziarenka z jednej laski wanilii albo opakowanie cukru waniliowego
  • kostka masła
  • 1-2 łyżki soku z cytryny i/lub otarta skórka, dla bardziej "sernikowego" smaku
  • około 250 g klasycznych, prostokątnych herbatników
  • tabliczka czekolady mlecznej lub gorzkiej

Deser z PRL wraca w wielkim stylu