Kultowy deser z PRL-u znów modny. Smakuje obłędnie i kosztuje grosze

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Pamiętasz ten deser z dzieciństwa? Smakuje jak niebo w gębie
Pamiętasz ten deser z dzieciństwa? Smakuje jak niebo w gębie123RF/PICSEL

Deser z dzieciństwa - klasyczny blok czekoladowy z PRL-u wraca do łask

Blok czekoladowy to znany przysmak z PRl-u
Blok czekoladowy to znany przysmak z PRl-u123RF/PICSEL
  • 200 g herbatników (najlepiej takich bez polewy)
  • 100 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Ekspresowy blok czekoladowy - nowoczesna wersja

Blok czekoladowy może mieć różne wersje - warto wzbogacić go ulubionymi składnikami
Blok czekoladowy może mieć różne wersje - warto wzbogacić go ulubionymi składnikami 123RF/PICSEL
  • 200 g herbatników
  • 100 g masła
  • 3 łyżki kakao 
  • 100 g gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
  • 3 łyżki miodu 
  • 4 łyżki mleka roślinnego (np. migdałowego lub owsianego)
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • opcjonalnie: garść posiekanych orzechów lub suszonych owoców