Kogel-mogel wraca na salony. Kultowy deser z PRL w nowej wersji – wygląda jak z cukierni, smakuje jak dzieciństwo

Beata Łajca

Beata Łajca

W PRL jedliśmy go wszyscy. Teraz wraca w nowej wersji
W PRL jedliśmy go wszyscy. Teraz wraca w nowej wersji123RF/PICSEL

Kultowy deser PRL z dwóch składników

Czy kogel-mogel jest bezpieczny?

  • Wybierz jajka z pewnego źródła, unikaj tych nieznanego pochodzenia.
  • Sprawdź ich datę i stan - skorupki nie mogą być popękane, czy uszkodzone.
  • Umyj jajka dokładnie pod ciepłą wodą, możesz też przetrzeć octem albo sparzyć wrzątkiem.

Czy kogel-mogel jest zdrowy?

Kogel-mogel wraca do łask. W nowej wersji, ale z tym samym smakiem

Zapiekany kogel-mogel wygląda jak deser z najlepszej cukierni
Zapiekany kogel-mogel wygląda jak deser z najlepszej cukierni123RF/PICSEL

Kogel-mogel zapiekany - przepis podstawowy

  • 4 żółtka 
  • 8 łyżeczek cukru 
  • opcjonalnie łyżeczka cukru waniliowego 
  • łyżeczka masła 
  • 2 kokilki do zapiekania 

Zapomniany deser z PRL wraca na salony