Wege burgery z bobu z grillowanym bakłażanem i salsą pomidorową – roślinna uczta w stylu Jurka Sobieniaka

Redakcja

Redakcja

Wegańskie burgery z bobu i bakłażana
Wegańskie burgery z bobu i bakłażana123RF/PICSEL

Przepis na burgery z bobu z grillowanym bakłażanem i salsą pomidorową

  • 800 g bobu
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczku posiekanej pietruszki
  • 1 posiekana papryczka chili
  • 1⁄2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 bakłażany
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 pęczku posiekanej kolendry
  • 1 opakowanie sera feta