Wege burgery z bobu z grillowanym bakłażanem i salsą pomidorową – roślinna uczta w stylu Jurka Sobieniaka
Soczyste, aromatyczne i pełne smaku – burgery z bobu to świetna alternatywa dla klasycznych kotletów. Z dodatkiem grillowanego bakłażana i intensywnej salsy pomidorowej tworzą bezmięsne danie, które zadowoli nawet mięsożerców.

Jurek Sobieniak ponownie udowadnia, że kuchnia roślinna potrafi być nie tylko zdrowa, ale i pełna charakteru. W jego przepisie bób gra główną rolę, stając się bazą dla sycących burgerów z wyrazistym dodatkiem chili, ziół i czosnku. Całość uzupełnia grillowany bakłażan i pikantna salsa z pomidorów, a cała kompozycja zyskuje wyrazistość dzięki słonemu akcentowi fety. Idealne danie na letnie grillowanie albo weekendowy obiad w lekkim, ale treściwym stylu.
Przepis na burgery z bobu z grillowanym bakłażanem i salsą pomidorową
- 800 g bobu
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczku posiekanej pietruszki
- 1 posiekana papryczka chili
- 1⁄2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka soli
- 2 bakłażany
Salsa pomidorowa
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka koncentratu
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki octu winnego
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1/2 pęczku posiekanej kolendry
- 1 opakowanie sera feta
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą i odstawiamy na 20 minut.
Sposób przygotowania burgerów:
Bakłażany kroimy w dwucentymetrowe plastry, delikatnie solimy i delikatnie nacieramy tłuszczem. Grillujemy na planchy, dociskając każdego bakłażana około minuty, następnie przerzucamy na drugą stronę i powtarzamy czynność. Odstawiamy do odpoczynku.
Świeży bób płuczemy w zimnej wodzie i mielimy na średnim sitku w maszynce do mięsa. Cebulę siekamy drobno i lekko przypalamy na suchej patelni i wraz z resztą składników dodajemy do mielonego bobu. Starannie mieszamy. Jeśli masa jest za sucha, dodajemy 2 jajka i ponownie mieszamy. Ciasto będzie gotowe, gdy zacznie się lekko lepić do ręki. Wyrobioną masę przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 30-40 minut. Rozgrzewamy planchę. Nabieramy masę i formujemy rękami kulki. Każdą kulkę lekko dociskamy na grubość 1 cm i grillujemy po 3-4 minuty z każdej strony. Gotowe burgery podajemy z bakłażanem i salsą pomidorową. Świetnym uzupełnieniem będzie pokruszony ser feta.
Smacznego!
Zobacz też: