Podpłomyk z bobem i szparagami według Ewy Wachowicz – wiosenny smak tradycji
Dziś w halo tu polsat" Ewa Wachowicz prezentuje przepis na podpłomyk z bobem i szparagami – lekką, sezonową wariację na temat tradycyjnego pieczywa. To idealna propozycja na wiosenny obiad lub kolację, łącząca prostotę z wyrafinowanym smakiem.

Podpłomyk, znany od wieków jako prosty placek wypiekany na gorących kamieniach, w interpretacji Ewy Wachowicz zyskuje nowoczesny charakter. W jej przepisie ciasto chlebowe wzbogacone jest czarnuszką, a wierzch zdobią śmietana, czosnek, bób, zielone szparagi i ser feta. Całość dopełnia rukola i oliwa, tworząc danie, które łączy w sobie tradycję z sezonowymi składnikami. To doskonała propozycja dla tych, którzy cenią sobie domowe wypieki i świeże, wiosenne smaki.
Przepis Ewy Wachowicz na podpłomyk z bobem i szparagami
SKŁADNIKI:
- 150 g - mąki orkiszowej jasnej
- 50 g - maki żytniej razowej
- 15 g - drożdży
- 150 ml - ciepłej wody
- szczypta cukru
- szczypta soli
- czarnuszka
- 2 łyżki - masła lub oliwy
Na wierzch
- śmietana
- czosnek
- bób
- szparagi zielone
- ser feta
Zdobienie
- rukola
- oliwa
Opis przygotowania:
Mąkę przesiać do miski. Zrobić dołek, wkruszyć drożdże. Wlać wodę. Dodać cukier i odstawić.Gdy drożdże zaczną pracować, wsypać trochę czarnuszki, posolić i wymieszać łyżką. Dolać roztopione i przestudzone masło. Wyrobić rękoma. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi objętość, rozciągnąć je na blasze piekarnikowej (wyścielonej papierem do pieczenia i posypanej mąką). Posmarować śmietaną. Posypać drobno posiekanym czosnkiem. Ułożyć ugotowany bób, pokrojone szparagi (wcześniej można je zblanszować) i kawałki sera feta.Piec przez 15 minut w temp. 230 st. C.Posypać rukolą i skropić oliwą. Przyprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Smacznego!