Szybka potrawka z cukinii według Jurka Sobieniaka. Z ulubionym serem smakuje bosko!
Jeśli zrobiliście już dosłownie wszystko z cukinii i wyczerpaliście pomysły na dania z warzywa, na które sezon ciągle jeszcze trwa, dziś w "halo tu polsat" z pomocą przychodzi wam Jurek Sobieniak. Nasz szef kuchni przygotował trzy proste przepisy na kabaczkowe przysmaki. Wśród nich jest receptura na szybką potrawkę z cukinii, której smaku dodaje aromatyczna passata. Podana z ulubionym serem smakuje jak niebo w gębie!

Szybka potrawka z cukinii - przepis Jurka Sobieniaka w "halo tu polsat"
Składniki:
- 200 g mini cukinii lub 1 zielona cukinia
- 1 żółta cukinia
- 1 biała cebula
- Szczypta kopru włoskiego
- 2 łyżki cukru lub miodu
- 4 ząbki czosnku
- Sól, pieprz
- 4 łyżki oleju
- 200 ml passaty rustykalnej z pomidorów (rustykalnej, czyli z kawałkami pomidorów)
- 200 g ulubionego sera
Sposób przygotowania:
Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki ( jeśli jest duża, wycinamy gniazda nasienne), następnie kroimy pod skosem w rąby. Mini cukinie kroimy na pół pod skosem. Wszystkie cukinie mieszamy lekko z solą, aby puściły sok.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek i cebulę posiekaną w pióra, dodajemy osuszoną na ręczniku papierowym cukinię i smażymy, mieszając co 30 sekund przez 2 minuty. Następnie dodajemy koper włoski, sól, pieprz i pasatę pomidorową, mieszamy i dusimy do pierwszego zagotowania. Zdejmujemy i podajemy z tartym lub pokruszonym ulubionym serem, np. parmezanem lub fetą. Lekko polewamy miodem.
Zobacz też: