Prawdziwa uczta dla wegetarian (i nie tylko). Grillowana cukinia z halloumi i grillowane pieczarki z gorgonzolą
Grillowanie to doskonała okazja, by odkrywać smaki sezonowych warzyw. W dzisiejszym odcinku "halo tu polsat" Ewa Olejniczak zaprezentowała grillowane przekąski, które zachwycają zarówno lekkością, jak i intensywnością smaku. Mowa o pieczarkach nadziewanych gorgonzolą i szparagi oraz grillowanej cukinii z serkiem halloumi. To doskonała propozycja dla fanów wege przekąsek.

Przepis od Ewy Olejniczak: grillowana cukinia z halloumi
Składniki:
- 1 cukinia
- świeży tymianek (kilka gałązek)
- oliwa z oliwek
- 1 sztuka sera halloumi
- sól morska
- 5 sztuk dużych oliwek (bez pestek)
- 5 sztuk pomidorków cherry
Cukinię pokrój wzdłuż za pomocą obieraczki do warzyw, tworząc długie plastry, które posłużą do zawijania sera. Cukinie skrop oliwą, posól i posyp siekanym tymiankiem - odstaw na pół godziny, by zmiękły. Ser pokrój na cztery kawałki i zawiń w plastry cukinii. Całość nabij na patyczki, dodając wcześniej zamarynowane pomidorki i oliwki, które przygotowujesz w ten sam sposób, co cukinię. Smacznego!
A jeśli masz ochotę na coś mięsnego, to zajrzyj tutaj: 4 propozycje na rodzinny obiad z grilla. Aromatyczny kurczak, pyszne polędwiczki i krewetki z ananasem i kolendrą
Przepis od Ewy Olejniczak: Grillowane pieczarki Portobello z gorgonzolą i szparagami
Składniki:
- 4 sztuki pieczarek portobello
- 8 sztuk zielonych szparagów
- 100g gorgonzoli
- zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól morska
- bagietka
Oczyść pieczarki i zamarynuj je w oliwie, ziołach oraz startym czosnku razem ze szparagami. Grilluj pieczarki kapeluszem do góry (tak aby w środku stały się miękkie). Uważaj, żeby temperatura nie była zbyt wysoka, aby uniknąć spalenia grzybów. Po przekręceniu pieczarek na ruszcie, włóż do środka podzielony na części ser gorgonzola. Szparagi grilluj delikatnie, a następnie pokrój na mniejsze kawałki i włóż je do kapelusza pieczarki. Całość podgrzewaj, aż grzyby staną się miękkie. Danie podawaj z pieczywem. Smacznego!
Przepisy do sosów idealnych do dań z grilla znajdziecie TUTAJ.
Zobacz też: