Soczysty indyk z farszem i sosem gravy - eleganckie danie na święta i wyjątkowe okazje od Mateusza Gesslera

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Soczysty indyk
Soczysty indyk 123RF/PICSEL

Czym właściwie jest pieczony indyk i dlaczego warto przygotować go jesienią i zimą?

Przepis na soczystego indyka od Mateusza Gesslera

  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • indyk w całości
  • 60 g soli
  • 1 litr wody
  • 1 indyk (ok. 4-5 kg)
  • sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, szałwia
  • kilka przeciśniętych ząbków czosnku
  • 2 kostki masła 
  • 2-3 cebule z łupiną (opcjonalnie)
  • 2-3 marchewki (opcjonalnie)
  • 2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie)
  • 500 ml bulionu drobiowego (opcjonalnie)
  • folia aluminiowa na nogi i skrzydła (opcjonalnie)
  • plastry boczku na pierś (opcjonalnie)
  • 5 łyżek miodu
  • 100 g suszonych moreli
  • 150 g suszonych śliwek
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 80 g posiekanych orzechów włoskich
  • skórka i sok z 1 pomarańczy
  • 3-4 kwaśne jabłka pokrojone w kostkę
  • bułka tarta do związania farszu (opcjonalnie)
  • płyn z pieczenia indyka
  • 1 litr bulionu (drobiowego lub warzywnego)
  • 1-2 łyżki mąki lub skrobi kukurydzianej
  • 600 g ziemniaków na puree
  • gałka muszkatołowa
  • 80 g śmietany 30%
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 120 g masła 82%
  • sól i pieprz