Hit jesieni: rozgrzewający przysmak z Lubelszczyzny. Forszmak w jednym garnku - idealne danie na 2 dni

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Aktualizacja
Aromatyczny i rozgrzewający forszmak - zrobisz go łatwo w domu w jednym garnku
Aromatyczny i rozgrzewający forszmak - zrobisz go łatwo w domu w jednym garnku 123RF/PICSEL

Forszmak - co to takiego i dlaczego warto jeść go jesienią

Domowy forszmak po lubelsku - gulasz, który zawsze się udaje
Domowy forszmak po lubelsku - gulasz, który zawsze się udaje123RF/PICSEL

Hit jesieni - lubelski przysmak w jednym garnku na dwa dni

Prawdziwy forszmak po lubelsku – gulasz jak z dawnych lat
Prawdziwy forszmak po lubelsku – gulasz jak z dawnych lat123RF/PICSEL
  • 400 g wołowiny
  • 250 g wędzonego boczku lub szynki
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia pietruszka
  • 1/2 średniego selera
  • 3-4 średnie ziemniaki
  • 250-300 g kiszonej kapusty
  • 700 ml bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz, majeranek, papryka słodka do smaku
  • mała papryczka chili (jeśli lubisz ostrzejsze smaki)
  • 1 łyżka oleju rzepakowego