Gotujesz raz, jesz dwa dni - szybkie gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym. Zrobisz je w 35 minut

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Takich gołąbków jeszcze nie jadłeś - bez zwijania i gotowe w 35 minut
Takich gołąbków jeszcze nie jadłeś - bez zwijania i gotowe w 35 minut 123RF/PICSEL

Gołąbki bez zawijania z mięsem - klasyczny smak jak u babci

 Na talerzu uformuj porcje w kształt gołąbków
Na talerzu uformuj porcje w kształt gołąbków123RF/PICSEL
  • 1 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowo-wołowego)
  • 1 główkę kapusty pekińskiej 
  • 100 g ryżu (ok. 1/2 szklanki, surowego)
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • opcjonalnie: natka pietruszki lub koperek

Wegetariańskie gołąbki bez zawijania - lekkie, a zarazem sycące danie na jesień

Gołąbki bez zawijania w wersji mięsnej i wege - pyszne danie jednogarnkowe na dwa dni
Gołąbki bez zawijania w wersji mięsnej i wege - pyszne danie jednogarnkowe na dwa dni 123RF/PICSEL
  • 250 g ugotowanej soczewicy (zielonej lub czerwonej)
  • 300 g pieczarek
  • 1/2 główki białej kapusty (około 700 g)
  • 150 g ryżu 
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki (opcjonalnie)
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 50 g startego żółtego sera (do posypania na końcu)