Są nawet zdrowsze, niż świeże. Jak zrobić kiszone pomidory?

Beata Łajca

Beata Łajca

Początek września to idealny czas na przygotowanie kiszonek. Sklepowe półki i ogródki działkowe są pełne idealnie dojrzałych warzyw, a niekwestionowanym królem słoików jest oczywiście ogórek. Ale ma swoją silną konkurencję, która, chociaż najpopularniejsza w wersji na surowo, to powinna znaleźć miejsce na podium także wśród kiszonek. Zarówno ze względu na smak, jak i właściwości zdrowotne. Nadal niewiele z nas wie, że kisić można także... pomidory.

kiszone pomidory
kiszone pomidory123RF/PICSEL

Kiszone pomidory? Jak najbardziej! To popularne warzywo w wersji ze słoika nie tylko zachwyca smakiem, ale także dostarcza cennych właściwości odżywczych. O tym, że świeże pomidory są zdrowe, wiemy wszyscy. Ale mało kto zdaje sobie sprawę, że po ukiszeniu stają się jeszcze zdrowsze. Sezon w pełni — pomidory są teraz najsmaczniejsze i najtańsze. Warto wykorzystać ten moment i zrobić prawdziwą kiszoną bombę witaminową na zimę.

Jakie właściwości zdrowotne mają kiszone pomidory?

Kiszenie nie tylko konserwuje pomidory, ale dodatkowo wzmacnia ich dobroczynne właściwości, m.in. zwiększa biodostępność lizyny — aminokwasu ważnego dla poprawnej syntezy białek i utrzymania dobrej odporności. Podobnie jak witamina C, której w kiszonych pomidorach jest wyjątkowo dużo.

Pomidory po ukiszeniu mają także więcej witaminy K niż ich świeże odpowiedniki. A ten mikroelement jest ważny dla prawidłowego krzepnięcia krwi i zdrowych kości. W kiszonych pomidorach znajduje się też magnez, potas i mangan — istotne dla zdrowia serca, mięśni i układu nerwowego. Kiszone pomidory pomagają też zwalczać stany zapalne w organizmie, ze względu na zawartość polifenoli. A luteina i likopen wspierają zdrowie oczy i dbają o dobry wzrok.

Regularne jedzenie kiszonek jest bardzo ważne, zwłaszcza zimą. Zawartość kwasu mlekowego i probiotyków jest zbawienna dla mikroflory jelitowej. A ta z kolei odpowiada nie tylko za właściwie trawienie, ale też wchłanianie składników odżywczych i dobrą odporność organizmu.

Jak zrobić kiszone pomidory?

Kiszenie pomidorów do złudzenia przypomina kiszenie ogórków. Podobnie się je wekuje i dokładnie tak samo przechowuje. Ważne są czyste, wyparzone słoiki i odpowiednie proporcje soli do wody. Kisić można właściwie wszystkie odmiany pomidorów — od malutkich koktajlowych, po okazałe malinowe. Każdy rodzaj będzie miał inny smak i zapach, warto więc poeksperymentować, teraz gdy mamy największy wybór tych warzyw.

kiszone pomidory
kiszone pomidory123RF/PICSEL

Przepis na kiszone pomidory

W przepisie wykorzystaliśmy 2 kg pomidorów. Na taką ilość przygotuj przynajmniej 5 litrowych, lub 10 półlitrowych słoików. W małym słoiku powinny się znaleźć: jeden liść laurowy, jedno ziele angielskie i jeden ząbek czosnku. Jeżeli korzystasz z dużych słoików — wrzuć po dwie sztuki każdego z nich.

Składniki:

  • 2 kg niedużych dojrzałych pomidorów 
  • 10 szklanek wody 
  • 2 czubate łyżki soli kamiennej 
  • obrane ząbki czosnku 
  • korzenie i liście chrzanu 
  • kwiaty i łodygi kopru 
  • liście laurowe 
  • ziele angielskie 
  • pieprz ziarnisty 
  • gorczyca

Przygotowanie:

Zacznij od dokładnego umycia i osuszenia pomidorów. Pamiętaj, że te przeznaczone do kiszenia muszą być idealnie zdrowe, pozbawione skaz. Potem do każdego ze słoików wrzuć czosnek, korzeń i liść chrzanu, różyczkę kopru, liście laurowe, ziele angielskie, kilka ziarenek pieprzu i gorczycy. Potem zagotuj wodę, dodaj sól i zamieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

Umieść pomidory w słoikach, dość ciasno, ale nie upychaj ich aż po samą krawędź słoika. Pozostaw tam chociaż 2-3 cm luzu. Zalej pomidory gorącą zalewą, tak, aby każdy z nich był dokładnie zanurzony. Poruszaj każdym słoikiem, aby uwolnić pęcherzyki powietrza. Szczelnie zakręć i zawekuj słoiki. Przez pierwsze 2-3 tygodnie możesz je trzymać w domu. Potem warto je przenieść do chłodniejszej spiżarni lub piwnicy.

Dobrze zawekowane ogórki poznaje się po wklęsłych nakrętkach. Pomidory mogą potrzebować na to więcej czasu - nawet około tygodnia. Kiszone pomidory są gotowe najwcześniej po 30 dniach od zawekowania.

Kiszone pomidory w kuchni

Kiszone pomidory są równie uniwersalne w kuchni jak ich ogórkowe odpowiedniki. Można je podawać jako dodatek do kanapek lub obiadu. Są świetnym elementem sałatek i surówek, zwłaszcza w daniach azjatyckich. W kuchni włoskiej dodaje się je do makaronów i pizzy. Sprawdzą się w daniach mięsnych i wegańskich. Z kiszonych pomidorów możesz także zrobić zupę - będzie dość kwaśna, podobnie jak ogórkowa. Lekko kwaśny kiszony pomidor będzie ciekawym dodatkiem do burgera, także wegetariańskiego.

Zobacz także:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas