Skuś się na kremową gorącą czekoladę od Karoliny Stolarskiej-Bigos
Znudziło ci się klasyczne kakao? Gorąca czekolada od Karoliny Stolarskiej-Bigos to zimowy hit, który rozgrzewa, syci i zachwyca smakiem od pierwszego łyka. Połączenie deserowej i mlecznej czekolady z kremową śmietanką pokocha każdy miłośnik słodkich przysmaków.

Idealny zimowy napój nie istnieje? Nic bardziej mylnego! Wystarczy przygotować w domu gorącą czekoladę według przepisu Karoliny Stolarskiej-Bigos.
Kremowa gorąca czekolada, którą pokochasz tej zimy
Nie tylko smakuje wyśmienicie, ale też wygląda efektownie - udekorowana bitą śmietaną, kolorowymi posypkami i piankami staje się deserem samym w sobie. Przygotowanie jest szybkie i intuicyjne, a każdy może dopasować słodkość i dekoracje do własnych upodobań. To idealny sposób na zimowy relaks lub spotkanie z bliskimi przy stole.
Zobacz też: Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem sosu malinowego. Z przepisu Karoliny Stolarskiej-Bigos zawsze wychodzi
Składniki na 4 porcje czekolady:
- 150 g czekolady deserowej
- 100 g czekolady mlecznej
- 400 ml mleka 3,2%
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 200 ml śmietanki 36%
- 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
- kolorowe posypki i pianki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Podgrzej mleko i śmietankę 30%, dodaj cukier waniliowy, sól i esencję waniliową, posiekaj czekoladę deserową i mleczną i wrzuć do podgrzewającej się mieszanki. Podgrzewaj stopniowo, mieszając aż czekolada całkowicie się rozpuści i napój stanie się gładki. Przelej gorącą czekoladę do szklanek, ubij śmietankę 36% na puszysty krem, opcjonalnie dosłodź cukrem pudrem, wyłóż kleks bitej śmietany na wierzch czekolady, udekoruj kolorowymi posypkami i piankami, podawaj od razu i ciesząc się aromatem. Smacznego!
Zobacz też:






