Danie, które podbiło serce katarskiego szejka! Przepis na obłędne cepeliny

Paweł Suchenek to znany międzynarodowo kucharz. W ,,halo tu polsat” opowiedział o czasach, gdy był szefem kuchni w pałacu byłego emira Kataru - Hamada ibn Chalify Al Saniego. Jedno z jego dań szczególnie podbiło serce katarskiego szejka. Chodzi o wegetariańskie cepeliny z soczewicą i grzybami. Paweł Suchenek podzielił się z nami z nami przepisem na to wyjątkowe danie. Będzie to wręcz idealna propozycja na specjalny rodzinny obiad lub kolację.

Cepeliny
Cepelinyhalo tu polsat

Kuchnia Pawła Suchenka zawładnęła sercem katarskiego szejka

Paweł Suchenek z gastronomią jest związany już ponad 20 lat. Swoje ogromne doświadczenie zdobywał przez lata w najlepszych, międzynarodowych hotelach. Był między innymi również szefem kuchni w pałacu byłego emira Kataru - Hamada ibn Chalify Al Saniego. Kuchnia Pawła ma bardzo wielu fanów i trafia nawet do najbardziej wybrednych krytyków kulinarnych.

Paweł Sucharski zgodził się podzielić z nami wyjątkowym przepisem na wegetariańskie cepeliny z soczewicą i grzybami. To właśnie to danie tak bardzo przypadło do gustu katarskiemu szejkowi. Prostota, a zarazem obłędny smak tej potrawy na pewno sprawdzą się również w wielu polskich domach.

Składniki potrzebne do przygotowania wegetariańskich cepelinów

Wegetariańskie cepeliny z soczewicą i grzybami były kiedyś hitem w pałacu byłego emira Kataru - Hamada ibn Chalify Al Saniego. Ich przygotowanie, ze względu na wyrobienie dobrego ciasta, jest trochę pracochłonne. Efekt końcowy jest jednak tak zadowalający i pyszny, że naprawdę warto się trochę z nimi pomęczyć w kuchni.

Składniki na ciasto:

  • 2 kg ziemniaków
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół łyżki soli

Składniki na nadzienie cepelinów:

  • 400 g świeżych grzybów np. kurek
  • cebula 
  • 100 gram czerwonej soczewicy
  • pęczek natki pietruszki 
  • sól 
  • pieprz
  • olej

Sposób przygotowania cepelinów według receptury Pawła Suchenka

Chcąc przygotować słynne wegetariańskie cepeliny z soczewicą i grzybami trzeba najpierw zacząć od ciasta. W tym celu ugotuj obrane już ziemniaki. Po ich odcedzeniu przeciśnij je przez praskę i zostaw je do ostygnięcia. Następnie umyj soczewicę, przełóż ją do garnka i zalej niewielką ilością wody. Tak przygotowaną soczewicę gotuj aż zrobi się miękka.

Kolejnym krokiem jest posiekanie grzybów i cebulki. Ważne, aby były to drobne kawałeczki. Następnie rozlej olej i na nim podsmaż lekko cebulę, dodaj grzyby i smaż wszystko na średnim ogniu. W trakcie dodaj także posiekaną natkę pietruszki. W międzyczasie mieszaj gotującą się soczewicę i dopraw farsz solą, pieprzem i papryką. Pozostałe ziemniaki obierz i zetrzyj na tarcie o małych oczkach. Następnie na czystej ściereczce nałóż je porcjami i dokładnie odciśnij sok nad miską. Odciśnięte surowe ziemniaki połącz z przygotowanymi wcześniej, gotowanymi ziemniakami.

Kiedy Twoje ziemianki na ciasto będę już ugotowane, dodaj do nich mąkę i sól. Następnie wyrób ciasto i podziel je na równe porcje. Potem kawałek ciasta rozpłaszcz na dłoni i łyżką nałóż delikatnie farszu. Następnie dokładnie sklej brzegi ciasta, podobnie jak w pierogach i uformuj z tego cepeliny.

Na koniec w dużym garnku z osoloną wodą i łyżką oleju ugotuj cepeliny partiami. Czas gotowania to około 20 minut.  Pamiętaj, że podczas gotowania należy delikatnie przekręcać cepeliny, by ugotowały się równomiernie ze wszystkich stron. Następnie wyjmij łyżką cedzakową cepeliny na talerz.

Możesz stworzyć jeszcze do nich omastę. W tym celu pokrój cebulę w cienkie plasterki oraz przyrumień je na oleju. Na koniec polej tym cepeliny i podawaj jeszcze ciepłe. Smacznego!

Zobacz wideo, na którym szef kuchni przygotowuje swoje słynne cepeliny

Cepeliny z soczewicą i grzybamiCrowne Plaza Warsaw Hub
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas