Pasiasta królowa domowych wypieków. Zebra jak w PRL - stary przepis z zeszytu babci

Beata Łajca

Beata Łajca

Kultowe ciasto z PRL, którego smak i zapach pamiętamy do dziś
Kultowe ciasto z PRL, którego smak i zapach pamiętamy do dziś123RF/PICSEL

Pasiasta królowa domowych wybieków - zebra, kultowe ciasto z PRL

Na wielkie okazje zebrę piekło się w tortownicy, większe porcje w blasze prostokątnej, a mniejsze - w keksówce
Na wielkie okazje zebrę piekło się w tortownicy, większe porcje w blasze prostokątnej, a mniejsze - w keksówce123RF/PICSEL

Tradycyjny przepis na zebrę z zeszytu babci

  • 5 jaj w temp. pokojowej
  • 1,5 szkl. cukru
  • 2,5 szkl. mąki
  • 0,5 szkl. oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. wrzącej wody
  • olejek arakowy
  • 3 łyżki kakao
  • dodatkowe 3 łyżki mąki