Obowiązkowy w PRL, ale z dużo dłuższą tradycją. Prosty deser, który może konkurować z kultową panna cottą

Beata Łajca

Beata Łajca

Aktualizacja
Zapomniany babciny deser wraca w wielkim stylu
Zapomniany babciny deser wraca w wielkim stylu123RF/PICSEL

Wywodzi się jeszcze z kuchni staropolskiej

Kultowy deser PRL - legumina z kaszy manny

Najczęściej podawano leguminę w salaterkach, na ciepło lub na zimno
Najczęściej podawano leguminę w salaterkach, na ciepło lub na zimno123RF/PICSEL

Przepis na tradycyjną leguminę z kaszy manny

  • 1 litr mleka 
  • 100 g kaszy manny 
  • 3 jajka 
  • 3-4 łyżki cukru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego lub kilka kropel ekstraktu waniliowego 
  • masło i bułka tarka do przygotwania formy 
  • świeże owoce sezonowe, dżem, syrop owocowy lub polewa smakowa

Legumina kontra panna cotta

Odpowiednio podana legumina do złudzenia przypomina panna cottę
Odpowiednio podana legumina do złudzenia przypomina panna cottę123RF/PICSEL

Dlaczego warto wrócić dzisiaj do leguminy