Obowiązkowa wuzetka, krem (nie)sułtański i greccy bogowie w Hortexie. Czym osładzaliśmy sobie PRL?

Kamil Olek

Kamil Olek

Aktualizacja
Desery w Hortexie (1984 r.)
Desery w Hortexie (1984 r.)Piotr Ciesla / RSW / ForumAgencja FORUM

Warszawski zestaw obowiązkowy. Skąd wzięła się wuzetka?

Wuzetka
WuzetkaAKPA

"Egzotyczny" PRL, czyli o kremie sułtańskim i "Ambrozji"

  • 500 mililitrów śmietanki (30-procentowej lub większej zawartości tłuszczu) 
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 2 łyżki kakao 
  • 70 gramów rodzynek 
  • 70 mililitrów rumu (opcjonalnie brandy, a w wersji bezalkoholowej - woda z aromatem rumowym) 
  • mini bezy 
Cukiernia (1978 r.)
Cukiernia (1978 r.)Andrzej Wiernicki / ForumAgencja FORUM

Nie z wielkiej płyty, a czekoladowy. O nieśmiertelnym bloku i jemu podobnych

  • 200 gramów masła 
  • 400 gramów mleka w proszku 
  • 4 łyżek kakao 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • herbatniki 
  • bakalie