Kurczak pieczony po polsku z farszem z chałki i wątróbki – klasyka w nowoczesnym wydaniu

Redakcja

Redakcja

Kurczak pieczony w całości po polsku – pomysł na niedzielny obiad jak u babci
Kurczak pieczony w całości po polsku – pomysł na niedzielny obiad jak u babci123RF/PICSEL

Przepis Mateusza Gesslera na kurczaka pieczony w całości po polsku z farszem z chałki, wątróbki i natki

  • Kurczak cały zagrodowy - 1 sztuka (około 2 kg) 
  • Wątróbka drobiowa - 120 g 
  • Natka pietruszki - 60 g 
  • Czosnek - 3 ząbki (posiekany) 
  • Bułka tarta - do konsystencji 
  • Mleko 3,2% - 1 szklanka (do namoczenia bułki) 
  • Jajko L - 1 sztuka (osobno żółtko i białko) 
  • Masło 82% - 50 g miękkiego masła 
  • Chałka - 1/2 szt 
  • Gałka muszkatołowa - do smaku 
  • Sól, pieprz - do smaku 
  • Olej rzepakowy - 50 ml  
  • Przyprawy do bejcy: papryka słodka, papryka wędzona, sól, biały pieprz, majeranek, imbir mielony, goździki mielone, cebula suszona mielona - do smaku 
  • Plastry słoniny lub boczku - 6 szt  
  • Ogórki - 2-3 sztuki 
  • Śmietana 18% - 3-4 łyżki 
  • Koperek świeży - 1 pęczek 
  • Sól, pieprz - do smaku 
  • Cukier - szczypta  
  • Ocet lub sok z cytryny - do smaku  
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?