Kurczak pieczony po polsku z farszem z chałki i wątróbki – klasyka w nowoczesnym wydaniu
Soczysty kurczak z chrupiącą skórką, wypełniony aromatycznym farszem z chałki, wątróbki i natki pietruszki, to kwintesencja polskiej kuchni w najlepszym wydaniu. Ten przepis łączy tradycyjne smaki i domowe techniki z nutą elegancji, idealną na rodzinny obiad lub niedzielne spotkanie. Delikatne mięso zyskuje głębię dzięki przyprawom, a farsz staje się jego sercem. Całość dopełnia kremowa mizeria z koperkiem – klasyczny, orzeźwiający dodatek. To danie, które zachwyca prostotą wykonania i bogactwem aromatów.

Kurczak pieczony w całości to jedno z tych dań, które od razu przywołują wspomnienia rodzinnych obiadów i zapach niedzielnego popołudnia. W tej wersji mięso nabiera wyjątkowego charakteru dzięki farszowi z chałki, wątróbki i świeżej natki pietruszki - połączeniu, które nadaje głębi i delikatnej słodyczy. Kluczem do sukcesu jest wcześniejsze zamarynowanie kurczaka w soli i przyprawach, by skórka była złocista, a mięso miękkie i soczyste. Farsz z dodatkiem ubitego białka sprawia, że wnętrze potrawy jest lekkie, puszyste i pełne smaku. W trakcie pieczenia kurczak nabiera aromatu boczku, który dodaje mu szlachetnej nuty i apetycznego zapachu. Danie najlepiej podać z tradycyjną mizerią - świeżymi ogórkami w śmietanie z koperkiem i odrobiną cytryny, które równoważą intensywność pieczonego mięsa. To klasyka, która nigdy nie wychodzi z mody - symbol domowego ciepła i polskiego smaku w pełnej krasie.
Przepis Mateusza Gesslera na kurczaka pieczony w całości po polsku z farszem z chałki, wątróbki i natki
Kurczak
Składniki na 4 osoby:
- Kurczak cały zagrodowy - 1 sztuka (około 2 kg)
- Wątróbka drobiowa - 120 g
- Natka pietruszki - 60 g
- Czosnek - 3 ząbki (posiekany)
- Bułka tarta - do konsystencji
- Mleko 3,2% - 1 szklanka (do namoczenia bułki)
- Jajko L - 1 sztuka (osobno żółtko i białko)
- Masło 82% - 50 g miękkiego masła
- Chałka - 1/2 szt
- Gałka muszkatołowa - do smaku
- Sól, pieprz - do smaku
- Olej rzepakowy - 50 ml
- Przyprawy do bejcy: papryka słodka, papryka wędzona, sól, biały pieprz, majeranek, imbir mielony, goździki mielone, cebula suszona mielona - do smaku
- Plastry słoniny lub boczku - 6 szt
Mizeria
Składniki:
- Ogórki - 2-3 sztuki
- Śmietana 18% - 3-4 łyżki
- Koperek świeży - 1 pęczek
- Sól, pieprz - do smaku
- Cukier - szczypta
- Ocet lub sok z cytryny - do smaku
Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzej do 210°C góra-dół z termoobiegiem.
2. Kurczaka umyj, osusz. Wytnij szyję, pozostawiając kawałek skóry, aby tuszka była zamknięta. Odetnij końcówki skrzydeł. Dokładnie natrzyj kurczaka solą w środku i na zewnątrz. Odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin. Przed pieczeniem wyjmij kurczaka z lodówki, aby osiągnął temperaturę pokojową - dzięki temu skórka będzie chrupiąca.
3. Chałkę namocz w mleku, a następnie odciśnij z nadmiaru płynu. Wątróbkę umyj, oddziel błonki. Czosnek obierz. Wszystkie te rzeczy zmiel w maszynce do mielenia mięsa na średnim lub drobnym oczku.
4. Do miski ze zmielonym farszem dodaj miękkie masło, przyprawy, posiekaną drobno natkę pietruszki, żółtko jaja (białko zostaw do ubicia) i bułkę tartą do konsystencji. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
5. Białko jajka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wmieszaj do farszu.
6. Ostrożnie unieś skórę na piersi kurczaka i w tę kieszeń włóż około 1/4 farszu. Pozostałym farszem wypełnij korpus kurczaka. Otwór zepnij wykałaczkami, a na końcu zwiąż nogi kurczaka sznurkiem.
7. Do oleju dodaj przyprawy do bejcy i wymieszaj dokładnie pędzelkiem. Kurczaka włóż do naczynia żaroodpornego. Posmaruj kurczaka bejcą dokładnie z każdej strony. Włóż do nagrzanego piekarnika na 15 min. Po tym czasie ułóż na wierzchu plastry słoniny lub boczku. Zmniejsz temperaturę do 180°C.W piekarniku rozgrzanym do 180°C piecz przez około 1,45 godziny (dla kurczaka o wadze około 2 kg). W trakcie pieczenia co jakiś czas polewaj kurczaka wytopionym tłuszczem.
Smacznego!
A jeśli lubicie gotować i szukacie ciekawych przepisów, mnóstwo inspiracji czeka na was w kuchni programu "halo tu polsat". Od piątku do niedzieli, od godz. 8.00 nasze szefowe i szefowie kuchni prezentują genialne przepisy na przepyszne potrawy. Bądźcie z nami!
Zobacz też:






