Kultowe dania z PRL-u w nowej, wegańskiej odsłonie. Już nigdy nie zjecie tradycyjnych wersji

Kamil Olek

Kamil Olek

kuchnia wegańska
kuchnia wegańskaFoodiesfeed

Wegańska sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw

  • 3 ziemniaki 
  • 2 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • 1 niewielka bulwa selera (lub ½ większej) 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 szklanka ugotowanego zielonego groszku (opcjonalnie 1 puszka groszku konserwowego) 
  • ½ szklanki ugotowanej ciecierzycy (lub ½ puszki ciecierzycy konserwowej) 
  • 1 niewielkie, kwaśne jabłko 
  • 4 spore ogórki kiszone 
  • 3 łyżki roślinnego majonezu 
  • 2 łyżki roślinnej kwaśnej śmietany (lub wegańskiego jogurtu naturalnego) 
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon (opcjonalnie innej pikantnej musztardy) 
  • 1 łyżeczka jasnej pasty miso (opcjonalnie) 
  • szczypta czarnej soli (opcjonalnie) 
  • sól i pieprz 

Tofu a’la ryba po grecku

  • 3 marchewki 
  • 1 pietruszka 
  • 1 niewielka bulwa selera 
  • 2 cebule 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy 
  • około 250 gramów przecieru pomidorowego (mniej więcej 1 szklanka) 
  • 3 liście laurowe 
  • 5 kulek ziela angielskiego 
  • 1 łyżeczka słodkiej, wędzonej papryki 
  • 1 łyżka brązowego cukru (opcjonalnie białego) 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • kilka łyżek bulionu warzywnego 
  • sól i pieprz  
  • 3 kostki naturalnego tofu (każda po około 180 gramów) 
  • 3 szklanki bulionu warzywnego 
  • 3 liście laurowe 
  • 3 kulki ziela angielskiego 
  • 4-5 arkuszy nori (jak do sushi) 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • pół szklanki napoju roślinnego 
  • 3 łyżki mąki pszennej 
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej 
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku 
  • ½ łyżeczki suszonej cebuli 
  • sół i pieprz 
  • olej do smażenia 

Roślinne "zimne nóżki" z agarem

  • 1 litr bulionu warzywnego 
  • 2 łyżeczki agar-agar (roślinnej alternatywy żelatyny, do dostania w większości hipermarketów) 
  • 1 kostka wędzonego tofu 
  • 1 szklanka zielonego groszku 
  • 2 marchewki 
  • kilka różyczek brokułu 
  • garść posiekanej natki pietruszki 
  • sól i pieprz 

Bezjajeczny kogel-mogel z aquafaby

  • 2/3 szklanki aquafaby (co odpowiada zalewie z około dwóch 400-gramowych puszek ciecierzycy) 
  • 2/3 szklanki cukru pudru 
  • szczypta czarnej soli (opcjonalnie) 
  • szczypta kurkumy (opcjonalnie)