Mięciutka karkówka gotowa w kilka chwil. Ekspresowy gulasz wieprzowy Jurka Sobieniaka

Beata Łajca

Beata Łajca

Paulina Sykut-Jeżyna, Krzysztof Ibisz i Jurek Sobieniak
Paulina Sykut-Jeżyna, Krzysztof Ibisz i Jurek Sobieniak Dariusz GałązkaAKPA

Ekspresowy gulasz z karkówki z przepisu Jurka Sobieniaka

  • 1 cała karkówka (około 2,5 kg)
  • 500 g pieczarek   
  • około 200 g cebuli   
  • 100 g koncentratu pomidorowego   
  • 100 ml sosu sojowego   
  • 5 ząbków czosnku   
  • około 200 g ogórków kiszonych
  • 1 łyżeczka ostrej papryki   
  • 1 łyżka stołowa słodkiej papryki   
  • 1 łyżeczka tymianku   
  • 6 ziarenek ziela angielskiego   
  • 50 ml oleju rzepakowego  
  • 1 łyżka miodu
  • 2 torebki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 500 g szpinaku baby
  • 50 g oleju rzepakowego (najlepiej tłoczonego na zimno)