Idealne danie na chłodne dni. Zupa chlebowa od Sobieniaka rozgrzewa i bosko smakuje

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Ciepłe dni powoli się kończą. Do Polski nadciągają niskie temperatury więc to idealna okazja, aby rozgrzać się pysznym daniem. Dziś w ''halo tu polsat'' Jurek Sobieniak zdradził przepis na niezwykle prostą i szybką w przygotowaniu zupę chlebową z czosnkiem i jajkiem. To idealna propozycja zwłaszcza dla fanów lekko pikantnych potraw. Co więcej, szybko można ją zamienić w... zapiekankę.

Zapiekana "zupa" chlebowa
Zapiekana "zupa" chlebowaEuzebiusz NiemiecAKPA

Rozgrzej się sycącą i lekko pikantną zupą chlebową

Jurek Sobieniak doskonale wie, jak łączyć smaki. Jego propozycja aromatycznej zupy chlebowej będzie zapewne jednym z hitów tej jesieni. Za sukces tego przepisu odpowiedzialne są między innymi chrupiące grzanki z roztopionym serem cheddar. W połączeniu z ciepłą zupą wręcz rozpływają się w ustach.

W przepisie znaleźć można między innymi kurkumę. Dzięki temu zupa ma lekko pikantny smak i jeszcze bardziej rozgrzewa organizm. To danie bardzo sycące, które będzie idealną propozycją na obiad lub kolację w gronie rodzinnym.

Zupa chlebowa z czosnkiem i jajkiem

  • 2 litry wody
  • 6 jajek
  • 8 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka cukru
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • 8 kromek chleba
  • 200 gramów sera cheddar

Przygotowanie zupy chlebowej z czosnkiem i jajkiem należy zacząć od posypania serem cheddar 8 kromek chleba. Następnie pieczywo zapiekamy w piekarniku na blaszce wyłożonej pergaminem w 200°C - aż osiągnie mocno rumiany kolor. Po ostudzeniu kroimy grzanki w kostkę.

Kolejnym etapem jest pokrojenie drobno cebuli i podsmażenie jej aż się zarumieni. Następnie zalewamy ją wodą i dodajemy przyprawy - sól, cukier, ocet oraz kurkumę. Po zagotowaniu zdejmujemy naczynie z ognia i dodajemy utarty czosnek oraz pokrojone wcześniej grzanki. Na koniec, do misek wbijamy po jednym jajku i zalewamy je gorącą zupą. Dla smaku podajemy z siekaną natką pietruszki.

To podstawowy sposób jej serwowania, jednak tak przygotowaną zupę można także podać w formie... zapiekanki. Zupę wystarczy posypać dodatkowo żółtym serem, a następnie zapiec w 200°C aż do jego rozpuszczenia. Smacznego!