Uczta, jak na najlepszym polskim dworze. Pieczony kurczak po sarmacku zachwyci twoich gości

Beata Łajca

Beata Łajca

Staropolska kuchnia, rodem z trylogii Sienkiewicza, kryje w sobie bogactwo smaków i aromatów, z którego inspiracje czerpią najlepsi kucharze w kraju. Kto oglądał ekranizację lektur, ten pamięta stoły uginające się pod ciężarem półmisków z pieczonym mięsem. Gdy w "halo tu polsat" pojawia się dużo mięsa, to już wiadomo, że gotuje Jurek Sobieniak. Tym razem postawił na kurczaka, którym nie pogardziłby sam pan Zagłoba.

Jurek Sobieniak
Jurek Sobieniak Dariusz GałązkaAKPA

"Właśnie mi cyrulik miód pić zalecił, żeby mi melancholię od głowy odciągnęło" - mówił Zagłoba w "Ogniem i mieczem". Zamiast jednak ów miód pić, polecamy upiec w nim kurczaka. Nastrój będzie jeszcze lepszy i unikniemy ryzyka bólu głowy na drugi dzień po "kuracji". Przepis Jurka Sobieniaka na kurczaka rodem z trylogii Sienkiewicza podbije twoje serce smakiem i prostotą wykonania. Kurczak po sarmacku w miodzie i przyprawach, wypełni cudownym aromatem całą kuchnię jeszcze podczas pieczenia, a całej rodzinie poleci ślinka.

Kurczak po sarmacku z miodem i przyprawami z przepisu Jurka Sobieniaka

Składniki:

  • 1 cały kurczak   
  • 200 g miodu wielokwiatowego
  • 200 ml miodu pitnego (trójniaka)
  • 50 g masła
  • 1 łyżka ziela angielskiego  
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka szafranu
  • 0,5 kg cebuli
  • 300 g winogron bezpestkowych
  • kilka gałązek świeżego rozmarynu
  • sól, pieprz
  • 0,5 kg małych ziemniaków ugotowanych w mundurkach
  • 2 cytryny

Przygotowanie:

Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Kurczaka podziel na porcje - piersi, uda i skrzydełka. Wszystkie partie natrzyj dokładnie solą i pieprzem, a następnie obsmaż na patelni krótką chwilę, z każdej strony, aż zrobią się lekko rumiane.

Pokrój cebulę w pióra i wymieszaj z zielem angielskim, pieprzem i szafranem. Podsmażonego kurczaka przełóż do brytfanki, zasyp cebulą, dodaj winogrona i oba miody. Naczynie przykryj papierem do pieczenia i folią aluminiową. Włóż do nagrzanego piekarnika (jeżeli masz funkcję termoobiegu, koniecznie jej użyj) i piecz przez 45 minut.

Upieczonego kurczaka ułóż na talerzu. Nogi możesz związać dratwą, a całość udekorować gałązkami rozmarynu. Podawaj z ziemniakami w mundurkach.

Zobacz też: