Marynowane filety pachnące świętami i najprostszy na świecie tatar, czyli śledziowe rarytasy od Martina Gimeneza Castro
Beata Łajca
Cynamon, anyż, goździki - brzmi jak zestaw do przygotowania idealnego świątecznego grzańca. Ale te przyprawy mogą też posłużyć do stworzenia najbardziej aromatycznego marynowanego śledzia na świecie. A zanim ów rarytas nabierze mocy w swojej marynacie, Martin Gimenez Castro, miłośnikom świątecznej rybki proponuje prosty, acz wikwintny tatar. Tutaj wszystko się zgadza, od koperku aż po marynowane grzybki.
Mogłoby się wydawać, że o śledziu powiedziano już wszystko, a jednak. Martin Gimenez Castro w "halo tu polsat" pokazał tę kochaną przez Polaków rybę w zupełnie nowej odsłonie. Tatar jest bardzo prosty i wykwintny - w końcu dobremu śledziowi nie wiele potrzeba. Ale marynowane filety to już inna bajka, i to taka bardzo świąteczna. Śledzie marynowane w oleju aromatyzowanym korzennymi przyprawami są tak pełne smaku i aromatyczne, jak żadne inne.
Przepis na tatar ze śledzia Martina Gimeneza Castro
Składniki:
- 4 filety ze śledzia (solonego lub matias)
- 3 łyżki siekanego koperku
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki majonezu
- 2 ogórki kiszone
- marynowane grzybki
Przygotowanie:
Filety ze śledzi pokrój drobno i dopraw posiekanym koperkiem. Jajka zetrzyj na tarce i dodaj. Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki dodaj do śledzi i wymieszaj razem z majonezem. Tatara serwuj, np. przy pomocy kuchennego ringa do układania potraw, w towarzystwie marynowanych grzybków.
Marynowane śledzie z przepisu Martina Gimeneza Castro
Składniki:
- 4 filety ze śledzia (solonego lub matias)
- 2 czerwone cebule
- 50 g wędzonych śliwek
- 50 g żurawiny
- 3 laski cynamonu
- 4 gwiazdki anyżu
- pół łyżki goździków
- 1 l oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Filety pokrój na 3 lub 4 kawałki i włóż do miski. Cebulę pokrój cienko i posól. Posiekaj śliwki i dodaj je do śledzi razem z żurawiną. Gdy cebula puści wodę, opłucz ją i dorzuć do miski. Olej przelej do garnka, dodaj cynamon, anyż i goździki. Podgrzej przez chwilę, ale nie aż tak, aby przyprawy zaczęły się smażyć, a gdy ostygnie dolej go do śledzi. Marynuj je przez 48 godzin.
Zobacz też: