Marynowane filety pachnące świętami i najprostszy na świecie tatar, czyli śledziowe rarytasy od Martina Gimeneza Castro

Beata Łajca

Beata Łajca

Cynamon, anyż, goździki - brzmi jak zestaw do przygotowania idealnego świątecznego grzańca. Ale te przyprawy mogą też posłużyć do stworzenia najbardziej aromatycznego marynowanego śledzia na świecie. A zanim ów rarytas nabierze mocy w swojej marynacie, Martin Gimenez Castro, miłośnikom świątecznej rybki proponuje prosty, acz wikwintny tatar. Tutaj wszystko się zgadza, od koperku aż po marynowane grzybki.

Marynowane śledzie
Marynowane śledzieEuzebiusz NiemiecAKPA

Mogłoby się wydawać, że o śledziu powiedziano już wszystko, a jednak. Martin Gimenez Castro w "halo tu polsat" pokazał tę kochaną przez Polaków rybę w zupełnie nowej odsłonie. Tatar jest bardzo prosty i wykwintny - w końcu dobremu śledziowi nie wiele potrzeba. Ale marynowane filety to już inna bajka, i to taka bardzo świąteczna. Śledzie marynowane w oleju aromatyzowanym korzennymi przyprawami są tak pełne smaku i aromatyczne, jak żadne inne.

Przepis na tatar ze śledzia Martina Gimeneza Castro

Składniki:

  • 4 filety ze śledzia (solonego lub matias) 
  • 3 łyżki siekanego koperku
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki majonezu  
  • 2 ogórki kiszone  
  • marynowane grzybki

Przygotowanie: 

Filety ze śledzi pokrój drobno i dopraw posiekanym koperkiem. Jajka zetrzyj na tarce i dodaj. Ogórki kiszone pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki dodaj do śledzi i wymieszaj razem z majonezem. Tatara serwuj, np. przy pomocy kuchennego ringa do układania potraw, w towarzystwie marynowanych grzybków.

Tatar ze śledzia
Tatar ze śledziaEuzebiusz NiemiecAKPA

Marynowane śledzie z przepisu Martina Gimeneza Castro

Składniki:

  • 4 filety ze śledzia (solonego lub matias)  
  • 2 czerwone cebule
  • 50 g wędzonych śliwek  
  • 50 g żurawiny
  • 3 laski cynamonu  
  • 4 gwiazdki anyżu 
  • pół łyżki goździków
  • 1 l oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Filety pokrój na 3 lub 4 kawałki i włóż do miski. Cebulę pokrój cienko i posól. Posiekaj śliwki i dodaj je do śledzi razem z żurawiną. Gdy cebula puści wodę, opłucz ją i dorzuć do miski. Olej przelej do garnka, dodaj cynamon, anyż i goździki. Podgrzej przez chwilę, ale nie aż tak, aby przyprawy zaczęły się smażyć, a gdy ostygnie dolej go do śledzi. Marynuj je przez 48 godzin.

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas