Goście nie oderwą od niej oczu (i widelców). Sałatka jarzynowa Ewy Wachowicz w kształcie świątecznego wieńca

Beata Maj

Beata Maj

Jest szansa, że tegoroczne święta Wasi domownicy i goście zapamiętają na długo. Wszystko za sprawą przepisów, które w zaproponujemy Wam w "halo tu polsat". Na pierwszy ogień idzie dziś sałatka jarzynowa w odświeżonej wersji. Nie dość, ze smaczna, to jeszcze wspaniale prezentująca się na świątecznym stole. Aż grzech nie spróbować!

Sałatka jarzynowa w kształcie świątecznego wieńca
Sałatka jarzynowa w kształcie świątecznego wieńcaDariusz GałązkaAKPA

Święta bez sałatki jarzynowej dla wielu z nas to... żadne święta. Nie wyobrażamy sobie pierwszego albo drugiego dnia świąt bez tego przysmaku, którym gościły nas kiedyś nasze babcie i ciocie. Rodzinne przepisy na "idealną jarzynową" przekazujemy sobie z pokolenia na pokolenie, by w tak specjalne dni, jakimi są święta Bożego Narodzenia, próbować smaku zapamiętanego z dzieciństwa.

Dziś proponujemy Wam przepis na sałatkę o doskonałym smaku i nie mniej idealnym wyglądzie. W studio "halo tu polsat" sałatkę w kształcie świątecznego wieńca ułożyła Ewa Wachowicz.

Przepis jest prosty, wykonanie również nie powinno przysporzyć Wam trudności. Zatem do dzieła - stwórzmy dziś sałatkę, o której będzie się mówić jeszcze wiele tygodni po świętach.

Przepis na sałatkę jarzynowa Ewy Wachowicz w kształcie świątecznego wieńca

Składniki:

  • 2 pietruszki 
  • 1 seler 
  • 4 marchewki 
  • 2 ziemniaki 
  • 5 ogórków kiszonych 
  • 1 por 
  • 1 puszka groszku konserwowego 
  • 5 jajek 
  • 4 łyżeczki musztardy 
  • 2 łyżeczki śmietany 
  • 5 łyżeczek majonezu
  • sól, pieprz 
  • natka pietruszki 
  • 2 duże pęczki świeżego koperku 
  • pestki granata

Dodatkowo:

  • tortownica
  • duży talerz do serwowania  

Przygotowanie:

Do dużej miski wrzucić pokrojone w kostkę ugotowane i wystudzone warzywa, por, ogórki oraz ugotowane na twardo białka, dodać groszek. Wymieszać. Zrobić sos - żółtka utrzeć z musztardą, śmietaną i majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Na samym końcu dodać jabłko starte na tarce o grubych oczkach (jeśli sałatkę robimy wcześniej, z jabłka trzeba zrezygnować, by nie zakwasiło całości). Zalać sosem i wymieszać.

Wspomniana wyżej tortownica jest potrzebna właśnie do tego, żeby uzyskać kształt wieńca. Należy położyć ją na talerzu, na którym sałatka ma być serwowana, a w jej środku umieść szklankę lub słoik. Następnie wyłożyć sałatkę jarzynową i dokładnie wyrównać łyżką. Na koniec posypać obficie posiekanym koperkiem i udekorować pestkami granata, po czym zdjąć tortownicę i wyciągnąć szklankę. Piękny i smaczny wieniec gotowy!

Na święta możemy serwować w kształcie wieńca posypanego sowicie koperkiem i pestkami granatu.

Smacznego!