Goście nie oderwą od niej oczu (i widelców). Sałatka jarzynowa Ewy Wachowicz w kształcie świątecznego wieńca
Beata Maj
Jest szansa, że tegoroczne święta Wasi domownicy i goście zapamiętają na długo. Wszystko za sprawą przepisów, które w zaproponujemy Wam w "halo tu polsat". Na pierwszy ogień idzie dziś sałatka jarzynowa w odświeżonej wersji. Nie dość, ze smaczna, to jeszcze wspaniale prezentująca się na świątecznym stole. Aż grzech nie spróbować!
Święta bez sałatki jarzynowej dla wielu z nas to... żadne święta. Nie wyobrażamy sobie pierwszego albo drugiego dnia świąt bez tego przysmaku, którym gościły nas kiedyś nasze babcie i ciocie. Rodzinne przepisy na "idealną jarzynową" przekazujemy sobie z pokolenia na pokolenie, by w tak specjalne dni, jakimi są święta Bożego Narodzenia, próbować smaku zapamiętanego z dzieciństwa.
Dziś proponujemy Wam przepis na sałatkę o doskonałym smaku i nie mniej idealnym wyglądzie. W studio "halo tu polsat" sałatkę w kształcie świątecznego wieńca ułożyła Ewa Wachowicz.
Przepis jest prosty, wykonanie również nie powinno przysporzyć Wam trudności. Zatem do dzieła - stwórzmy dziś sałatkę, o której będzie się mówić jeszcze wiele tygodni po świętach.
Przepis na sałatkę jarzynowa Ewy Wachowicz w kształcie świątecznego wieńca
Składniki:
- 2 pietruszki
- 1 seler
- 4 marchewki
- 2 ziemniaki
- 5 ogórków kiszonych
- 1 por
- 1 puszka groszku konserwowego
- 5 jajek
- 4 łyżeczki musztardy
- 2 łyżeczki śmietany
- 5 łyżeczek majonezu
- sól, pieprz
- natka pietruszki
- 2 duże pęczki świeżego koperku
- pestki granata
Dodatkowo:
- tortownica
- duży talerz do serwowania
Przygotowanie:
Do dużej miski wrzucić pokrojone w kostkę ugotowane i wystudzone warzywa, por, ogórki oraz ugotowane na twardo białka, dodać groszek. Wymieszać. Zrobić sos - żółtka utrzeć z musztardą, śmietaną i majonezem. Doprawić solą i pieprzem. Na samym końcu dodać jabłko starte na tarce o grubych oczkach (jeśli sałatkę robimy wcześniej, z jabłka trzeba zrezygnować, by nie zakwasiło całości). Zalać sosem i wymieszać.
Wspomniana wyżej tortownica jest potrzebna właśnie do tego, żeby uzyskać kształt wieńca. Należy położyć ją na talerzu, na którym sałatka ma być serwowana, a w jej środku umieść szklankę lub słoik. Następnie wyłożyć sałatkę jarzynową i dokładnie wyrównać łyżką. Na koniec posypać obficie posiekanym koperkiem i udekorować pestkami granata, po czym zdjąć tortownicę i wyciągnąć szklankę. Piękny i smaczny wieniec gotowy!
Na święta możemy serwować w kształcie wieńca posypanego sowicie koperkiem i pestkami granatu.
Smacznego!