Kwadratowe jajka, czyli zaskakująca wielkanocna propozycja z bardzo klasycznym dodatkiem
Myśleliśmy, że jajka jedliśmy już w każdej możliwej formie, ale dzisiaj w "halo tu polsat" Jurek Sobieniak udowodnił nam, jak bardzo się myliliśmy. Symbol życia i nieodłączny element świąt Wielkiej Nocy kojarzy nam się z obłym kształtem i raczej nigdzie w naturze w innej formie nie występuje. Ale nasz szef kuchni przygotował jajka... kwadratowe. Zaintrygowani? Jeżeli dodamy, że smakują tak, jak żadne inne i występują z dodatkiem kultowego sosu tatarskiego, nikt już nie będzie miał wątpliwości, co będzie hitem tych świąt.

Kwadratowe jajka z sosem tatarskim z przepisu Jurka Sobieniaka
Składniki na blok jajeczny:
- 15 jaj
- 1,5 szkl. mleka
- pół łyżeczki soli
- 1 bułka paryska
Przygotowanie:
Jaja zmiksuj z mlekiem i solą. Piekarnik nagrzej do 150 stopni. Prostokątną, niewielką blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę jajeczną. Przykryj folią aluminiową i wstaw do większej blachy wypełnionej wodą. W takiej kąpieli wodnej piecz przez godzinę.
Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu pokrój blok w kostkę 6x6 cm i ułóż na półmisku. Podawaj z sosem tatarskim z poniższego przepisu. Możesz też dodać bułkę paryską.
Składniki na sos tatarski:
- 100 g drobno siekanych ogórków konserwowych
- 100 g drobno siekanych grzybków
- 10 gotowanych żółtek
- 200 g majonezu
- pęczek szczypiorku
- sól, pieprz, szczypta cukru
Przygotowanie:
Posiekaj szczypiorek i utrzyj z żółtkami. Dodaj majonez partiami i mieszaj. Na koniec dorzuć ogórki i grzybki, dopraw do smaku.
Smacznego!
Zobacz też: