Chrzan w dom, smak w dom. Charakterny krem według Ewy Wachowicz – z pazurem i odrobiną finezji

Redakcja

Redakcja

Chrzan gości na polskich stołach od setek lat, nadając potrawom charakterystycznej ostrości, a przy tym i niepowtarzalnej głębi. I choć dawniej wierzono, że dodaje sił, odpędza choroby, a nawet chroni przed złym spojrzeniem, dziś ceni się go przede wszystkim za wyrazisty smak, który jest w stanie wznieść "oczko wyżej" niemal każdą potrawę. Krem chrzanowy według Ewy Wachowicz to zaś przykład zupy, która doskonale łączy tradycyjną ostrość chrzanu z aksamitną, delikatną konsystencją. Czy będzie ostra? Tak. Kremowa? Oczywiście. Czy chrupiący chrust ziemniaczany pasuje do niej idealnie? Bez dwóch zdań. Co więcej, wystarczy zaledwie chwila, by przekonać się o tym na własną rękę. A właściwie – na własne podniebienie.

Krem chrzanony
Krem chrzanonyAKPA

Krem chrzanowy z chrustem ziemniaczanym według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 1 i 1/2 litra wywaru na wędzonce
  • 4 ziemniaki
  • 1 marchewka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 1 łyżka masła
  • 250 mililitrów kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki chrzanu
  • 1 żółtko
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • koperek
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • olej

Sposób przygotowania:

Dwa ziemniaki, marchewkę i seler pokroić w kostkę, pora i cebulę zaś – w plasterki. W garnku roztopić masło, wrzucić warzywa i przesmażyć, zaczynając od tych najtwardszych. Gdy się zeszklą, zalać je wywarem, przykryć i gotować do miękkości.

Dodać chrzan, wymieszać, a następnie zmiksować całość na gładki krem. Śmietanę roztrzepać z żółtkiem, zahartować odrobiną gorącej zupy i wlać do garnka. Doprawić świeżo startą gałką muszkatołową i zostawić na małym ogniu.

Pozostałe ziemniaki obrać, pokroić w bardzo cienkie słupki, oprószyć mąką kukurydzianą i usmażyć w głębokim tłuszczu. Chrupiący chrust odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. Zupę nalać na talerz, udekorować chrustem ziemniaczanym i gałązką koperku.

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?