Żurkowy zakwas w dwóch odsłonach. Żytnia klasyka i jej owsiana alternatywa – według Ewy Wachowicz

Redakcja

Redakcja

Ewa Wachowicz
Ewa WachowiczAKPA

Zakwas na żurek według Ewy Wachowicz

  • 50 gramów mąki żytniej razowej typu 2000
  • 50 gramów mąki żytniej razowej typu 1400
  • 250 mililitrów przegotowanej wody w temperaturze 60°C
  • 500 mililitrów letniej przegotowanej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 piętka chleba razowego

Zakwas na żurek według Ewy Wachowicz – wersja bezglutenowa

  • 6 łyżek bezglutenowych płatków owsianych
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 500 mililitrów letniej przegotowanej wody
halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?