Żurkowy zakwas w dwóch odsłonach. Żytnia klasyka i jej owsiana alternatywa – według Ewy Wachowicz

Redakcja

Redakcja

Żurek bez zakwasu mógłby znaleźć się w tej samej kategorii kulinarnej, co bigos bez kapusty albo i makowiec bez maku. To właśnie zakwas odpowiada bowiem za charakterystyczną kwaskową nutę tejże zupy (czemu zawdzięcza też swoją nazwę, pochodzącą od staroniemieckiego "sūr" – "kwaśny"), a sama sztuka kiszenia mąki znana jest w Polsce od wiek wieków. Ewa Wachowicz przedstawia jednak receptury na dwie wersje – klasyczną, żytnią, a także bezglutenową, owsianą. Który wybrać? Najlepiej i jeden, i drugi. Pewnym jest bowiem, że bez odpowiedniego zakwasu żaden żurek nie będzie smakować tak, jak powinien.

Ewa Wachowicz
Ewa WachowiczAKPA

Zakwas na żurek według Ewy Wachowicz

Składniki:

  • 50 gramów mąki żytniej razowej typu 2000
  • 50 gramów mąki żytniej razowej typu 1400
  • 250 mililitrów przegotowanej wody w temperaturze 60°C
  • 500 mililitrów letniej przegotowanej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 piętka chleba razowego

Sposób przygotowania:

Mąkę razową wsypać do dużego słoja, zalać gorącą wodą i wymieszać do uzyskania gęstej masy. Następnie dodać letnią wodę i ponownie dokładnie wymieszać. Wrzucić piętkę chleba oraz zgniecione ząbki czosnku.

Słój przykryć gazą lub bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe, ciemne miejsce na 4-5 dni, codziennie mieszając.

Zakwas na żurek według Ewy Wachowicz – wersja bezglutenowa

Składniki:

  • 6 łyżek bezglutenowych płatków owsianych
  • 4 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 500 mililitrów letniej przegotowanej wody

Sposób przygotowania:

Płatki wsypać do dużego słoika, dodać zgniecione ząbki czosnku, liście laurowe oraz ziele angielskie. Zalać letnią przegotowaną wodą i dokładnie wymieszać.

Słój przykryć gazą lub bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni, codziennie mieszając.

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?