Aromatyczne i lekko pikantne polędwiczki wieprzowe ze smażoną rzodkiewką. Według Jurka Sobieniaka

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Dziś coś dla fanów mięsa i wyrazistych w smaku oraz delikatnie pikantnych dań. Jurek Sobieniak przygotował w "halo tu polsat" rozpływającą się w ustach polędwiczki wieprzowe z podsmażoną rzodkiewką, chili i cebulką. To idealny przepis na smaczny i pożywny obiad.

Polędwiczki z pieczoną rzodkiewką
Polędwiczki z pieczoną rzodkiewkąAKPA

Jeśli lubisz mięso oraz szybkie i łatwe w przygotowaniu przepisy, to polędwiczki wieprzowe w sosie sojowym ze smażoną rzodkiewką będą dla ciebie strzałem w dziesiątkę.

Składniki i sposób przygotowania wieprzowiny według przepisu Jurka Sobieniaka

Składniki:

  • 200 g polędwiczki wieprzowej     
  • 6-8 rzodkiewek pokrojonych na ćwiartki z liśćmi 
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego       
  • 40 ml oleju rzepakowego        
  • ząbek czosnku         
  • strączek chili         
  • czerwona cebula        
  • szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:
Na początek pokrój polędwiczkę w cienkie plasterki, dopraw mięso sosem sojowym i przez 2 minuty obsmaż je z każdej strony na rozgrzanej patelni z olejem. Gotowe polędwiczki ostaw do naczynia z przykrywką. Następnie na tej samej patelni podsmaż przez około 2 minuty rzodkiewki, chilli i pokrojoną w pióra cebulę (składniki muszą się lekko zrumienić). Dodaj drobno posiekany ząbek czosnku i podsmaż go przez około 30-40 sekund.

Do składników na patelni dorzuć odstawione wcześniej mięso, dodaj miód i startą skórkę z cytryny. Na koniec całość posyp szczypiorkiem. Danie idealnie komponuje się z puree z młodych ziemniaków lub z ryżem jaśminowym. Smacznego!

Zobacz też: