Kultowe mac and cheese z wyjątkowymi dodatkami od Martina Gimeneza Castro. Wykwintne danie zrobisz w 15 minut

Beata Łajca

Beata Łajca

Mac and cheese kojarzy się z USA, chociaż najwięcej tego dania na świecie jedzą nie Amerykanie, a Kanadyjczycy. Swoją popularność prosta potrawa zawdzięcza... Thomasowi Jeffersonowi, który serwował je w Białym Domu. Dzisiaj, w nowoczesnej kuchni, makaron z serem ma wiele odmian, a niektóre z nich są naprawdę wykwintne. Tak jak ta zaproponowana w "halo tu polsat” przez Martina Gimeneza Castro.

mac and cheese
mac and cheese123RF/PICSEL

W Polsce makaron z serem to żadna nowość, ale my serwujemy go z wiejskim twarogiem, a nie żółtym i ciągnącym cheddarem czy goudą. Klasyczny mac and cheese ma korzenie, oczywiście, we Włoszech, ale po wielkim amerykańskim boomie na to danie, które w wersji instant ratowało w czasach Wielkiego Kryzysu, potrawa rozpowszechniła się w wielu krajach, przybierając kilka ciekawych wariacji. To typowe comfort food w wersji luksusowej, w najlepszych restauracjach, podaje się z owocami morza i truflami, dokładnie tak, jak zrobił to Martin Gimenez Castro. Jego mac and cheese smakuje wykwitnie, ale nadal jest prosty i szybki w przygotowaniu.

Mac and cheese z krewetkami z oliwą truflową i pistacjami z przepisu Martina Gimeneza Castro

Składniki:

  • 0,5 kg makaronu (najlepiej kolanka, lub kokardki)
  • 200 g czerwonego sera cheddar albo mimolette 
  • 200 g sera gouda albo gruyere 
  • 300 g surowych krewetek
  • 2 łyżki oliwy truflowej
  • 1 l mleka
  • 2 łyżki masła 
  • odrobina mąki pszennej (około łyżki) 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 50 g pistacji
  • 3 łyżki oleju 

Przygotowanie:

Ugotuj makaron al dente. Zacznij od starcia wszystkich serów na tarce, potem zabierz się za krewetki krewetek (jeżeli mają ogonki, musisz się ich pozbyć). Podsmaż je chwilę na patelni z olejem, w tym czasie posiekaj drobno czosnek i dodaj do krewetek. Przełóż je na talerz, a na patelnię dodaj masło i mąkę i zrób zasmażkę. Dolej mleko i mieszaj, aż powstanie gęsty sos. Na koniec dosyp tarty ser i jeszcze chwilę zamieszaj.

Dodaj do sosu ugotowany makaron, potem krewetki i podprażone pistacje. Przełóż na talerze i polej oliwą truflową. Smacznego!

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas