Makaron Spaghetti z piersią z kurczaka w sosie gorgonzola ze świeżą bazylią i orzechową nutą
Materiał promocyjny
W „halo tu polsat” Martin Castro przygotuje wyjątkowe danie z wykorzystaniem makaronu Lubella. To przepis, w którym znajdziemy połączenie delikatności piersi z kurczaka, kremowości sosu z gorgonzolą oraz aromatyczności świeżych ziół. Tę propozycję na obiad lub rozgrzewającą, weekendową kolację możesz przyrządzić dla siebie i swoich bliskich.
Czy da się przyrządzić dania jak z restauracji w domowym zaciszu i jednocześnie nie wydać na taką kolację albo obiad grubego pliku banknotów? Przepis na spaghetti to dowód na to, że można jednocześnie zaoszczędzić i zjeść wykwintny posiłek. Wystarczy otworzyć paczkę makaronu Lubella, ugotować go al dente i dodać kilka prostych składników, aby szybko przygotować efektowne i smaczne danie.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 200g makaronu Lubella (Spaghetti lub Gniazda Wstęgi)
- 150g gorgonzoli
- 250ml śmietanki 18 %
- 20g orzechów włoskich
- 1 pęczek bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 2 sztuki szalotki
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
W garnku podsmaż na maśle posiekany czosnek, następnie dodaj pokrojoną cebulę oraz śmietanę. Całość gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, po czym uzupełnij sos dodając do garnka ser gorgonzola. Po roztopieniu sera dodaj świeżej bazylii i całość dokładnie wymieszaj. Na koniec do sosu dodaj posiekane orzechy, pamiętając przy tym o odłożeniu części z nich na później do dekoracji.
Na patelni z olejem obsmaż pierś z kurczaka, po kilka minut z obu stron. Tak przygotowane mięso upiecz w piekarniku w temperaturze 200 stopni, przez co najmniej 15 minut.
Makaron ugotuj al dente i odcedź. Wymieszaj z kremowym sosem i podawaj z kurczakiem pokrojonym w plastry oraz posypanym orzechami i bazylią.
Materiał promocyjny