"Bal u Posejdona" według Gesslera, czyli najlepsze spaghetti z owocami morza. Także na święta

Kamil Olek

Kamil Olek

Frutti di mare
Frutti di mareJacek KurnikowskiAKPA

Spaghetti ai frutti di mare według Mateusza Gesslera

  • 4 duże krewetki argentyńskie (surowe, w całości)
  • 8 dużych krewetek 16/20 (surowe, "easy peel")
  • 2 macki gotowanej ośmiornicy
  • 10 sercówek
  • 12 muli
  • 600 mililitrów bulionu rybnego (opcjonalnie bulionu na skorupkach)
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czuszki
  • 200 mililitrów białego wytrawnego wina
  • 1 duża szalotka
  • 1 peperoncino
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • 10 gramów masła
  • 4 porcje makaronu spaghetti
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz