W PRL był kultowym napojem, później o nim zapomnieliśmy. Dzisiaj wraca jako modne superfood

Beata Łajca

Beata Łajca

Kwas chlebowy - w PRL kultowy napój na upały, dzisiaj prawdziwe superfood
Kwas chlebowy - w PRL kultowy napój na upały, dzisiaj prawdziwe superfood123RF/PICSEL

W PRL pili go wszyscy. Dzisiaj prawie o nim zapomnieliśmy

Kwas chlebowy wraca do łask. To prawdziwy superfood
Kwas chlebowy wraca do łask. To prawdziwy superfood123RF/PICSEL

Co to jest kwas chlebowy?

  • probiotyki, które wspierają florę jelitową; 
  • enzymy trawienne, które poprawiają metabolizm; 
  • kwas mlekowy, który poprawia perystaltykę jelit; 
  • witaminy z grupy B, które działają korzystnie na układ nerwowy i skórę. 

Kwas chlebowy - właściwości zdrowotne

  • jest naturalnym probiotykiem, który wspiera mikrobiotę jelitową
  • pomaga w problemach trawiennych, m.in wzdęciach czy zaparciach; 
  • przydaje się w odchudzaniu - może regulować apetyt i podkręcać metabolizm; 
  • poprawia odporność
  • wspiera naturalną detoksyjację, bo ma lekkie działanie oczyszczające

Kto powinien pić kwas chlebowy? A komu może zaszkodzić?

  • osoby z problemami trawiennymi, takimi jak wzdęcia, zaparcia, niestrawność;
  • osoby po antybiotykoterapii - wspomaga odbudowę mikrobiomu;
  • osoby z obniżoną odpornością - wzmacnia barierę jelitową, która jest kluczowa dla układu immunologicznego;
  • osoby na diecie odchudzającej - przyspiesza zrzucanie kilogramów, ponieważ reguluje apetyt i poprawia przemianę materii;
  • osoby zabiegane i zestresowane - dzięki witaminom z grupy B wspiera układ nerwowy;
  • sportowcy - nawadnia, zawiera elektrolity, wspomaga regenerację.
  • osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu - powstaje z chleba, który może zawierać gluten;
  • osoby chore na grzybicę układu pokarmowego (kandydozę) - może nasilać objawy, bo jest fermentowany;
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią;
  • najmłodsi (poniżej 3. roku);
  • osoby z wrzodami żołądka lub nadkwaśnością - ma kwaśny odczyn i może podrażniać śluzówkę;
  • osoby z zaawansowaną chorobą nerek - z uwagi na zawartość fosforu i potasu lepiej skonsultować z lekarzem.

Jak pić kwas chlebowy, aby zauważyć efekty jego działania?

Jak zrobić kwas chlebowy w domu?

  • 200 g suchego, najlepiej razowego, żytniego chleba 
  • 2 litry przegotowanej wody 
  • 2 łyżki cukru 
  • ¼ łyżeczki suchych drożdży, lub 5 g drożdży zwykłych 
  • opcjonalnie - kilka rodzynek