Skuś się na bieszczadzki przysmak. Fuczki, czyli chrupiące i pyszne placki z kiszonej kapusty
Bieszczady, ach Bieszczady to miejsce, o którym pisało wielu poetów. Klimat tego terenu oraz pyszna kuchnia od dawna przyciągają tłumy turystów. Dziś na tapet weźmiemy jedno z najpyszniejszych dań kuchni regionalnej. Chodzi o fuczki, czyli chrupiące placki z kiszonej kapusty. To proste i szybkie danie, które idealnie sprawdzi się na szybki obiad lub kolację.

Na Podkarpaciu tradycyjna kuchnia regionalna bazuje na dziczyźnie, baraninie, grzybach oraz świeżych pstrągach. Jednym z ciekawszych dań w tamtejszym jadłospisie na pewno są placki z kiszonej kapusty. To chrupiący i pyszny przysmak, który jest fajną alternatywą dla placków ziemniaczanych.
Idealne na szybki obiad lub kolację. Skuś się na bieszczadzkie fuczki
Fuszki to przysmak znany głównie na Podkarpaciu. Chrupiące placki z kiszonej kapusty są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dnie najlepiej smakuje podane razem z jogurtowo-czosnkowym sosem.

Składniki potrzebne do przygotowania placków:
- 450 g kiszonej kapusty
- niecałe półtorej szklanki mąki pszennej
- szklanka mleka
- 2 świeże jajka
- 4 łyżki klarowanego masła
- 1,5 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego
- sól i pieprz
- majeranek lub cząber do smaku
Składniki na sos śmietanowo-czosnkowy:
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku (wyciśnięte przez praskę)
- 1 łyżka majonezu
- odrobina soli i pieprzu
Sposób przygotowania placków:
Do średniej wielkości miski wbij 2 jajka, dodaj mleko oraz mąkę. Zmiksuj lub dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, tak aby powstało ciasto (ma być gęste). Gotową masę odstaw na chwilę w ciepłe miejsce.
Odciśniętą z soku kapustę kiszoną drobno posiekaj na desce. Następnie dodaje kiszonkę do miski z ciastem, dopraw czosnkiem niedźwiedzim, majerankiem, pieprzem oraz cząbrem, wszystko dokładnie ze sobą wymieszaj. Z masy uformuj średniej wielkości placuszki i smaż je na małym ogniu na rozgrzanej, głębokiej patelni z roztopionym masłem klarowanym (może być też na oleju). Fuczki muszą się zarumienić z każdej strony.
Gotowe placki warto odsączyć z tłuszczu na papierze kuchennym. Podawać solo, ze śmietaną lub z sosem jogurtowo-czosnkowym. Smacznego!
Zobacz też: