Bardzo włoski krem pomidorowy, z bardzo polskim pietruszkowym pesto, według Jurka Sobieniaka

Beata Łajca

Beata Łajca

Krem pomidorowy
Krem pomidorowyDariusz GałązkaAKPA

Krem pomidorowy na maśle z pesto pietruszkowym na grzance według Jurka Sobieniaka

  • 2 l pomidorów pellati
  • 200 g masła
  • około 100 g białej cebuli
  • pół selera (około 200 g)
  • 500 g mozzarelli mini, tzw. ovoletti
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta ziaren kopru włoskiego
  • 200 g natki pietruszki 
  • 50 g sera gouda lub bursztyn 
  • 30 g pestek słonecznika 
  • 20 g pestek dyni 
  • 1 ugotowany ziemniak (około 60 g)
  • 2 ząbki czosnku 
  • 200 ml oleju rzepakowego 
  • sól, pieprz do smaku