Bardzo włoski krem pomidorowy, z bardzo polskim pietruszkowym pesto, według Jurka Sobieniaka
Beata Łajca
Z cudownych włoskich pomidorów można wyczarować coś dużo lepszego, niż klasyczna pomidorowa serwowana w polskich domach, najczęściej w poniedziałek (z niedzielnego rosołu, oczywiście). Jurek Sobieniak pokazał nam jak zrobić krem pomidorowy w kilka chwil i jak go urozmaicić przepysznymi grzankami z własnoręcznie przygotowanym pesto. To danie rozpieszcza zmysły.
Krem pomidorowy z przepisu Jurka Sobieniaka robi się dosłownie w mgnieniu oka, a jego sekretem są warzywa duszone na maśle. Dodatek chrupiących grzanek, z bogatym w smaku pietruszkowym pesto, wynosi to danie na całkiem inny poziom. To jedna z lepszych propozycji na obiad w zimny, styczniowy dzień. Od razu robi się cieplej, także na duszy.
Krem pomidorowy na maśle z pesto pietruszkowym na grzance według Jurka Sobieniaka
Składniki na krem pomidorowy:
- 2 l pomidorów pellati
- 200 g masła
- około 100 g białej cebuli
- pół selera (około 200 g)
- 500 g mozzarelli mini, tzw. ovoletti
- 2 łyżki stołowe cukru
- sól i pieprz do smaku
- szczypta ziaren kopru włoskiego
Składniki na pesto pietruszkowe:
- 200 g natki pietruszki
- 50 g sera gouda lub bursztyn
- 30 g pestek słonecznika
- 20 g pestek dyni
- 1 ugotowany ziemniak (około 60 g)
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml oleju rzepakowego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Selera obierz ze skóry i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Cebulę pokrój w kostkę i podduś na maśle razem z selerem. Pomidory pelatti przełóż do garnka, dodaj szczyptę kopru włoskiego oraz warzywa duszone na maśle. Doprowadź do wrzenia, po czym zdejmij z ognia, zmiksuj i dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Teraz zrób pesto. Pestki dyni i słonecznika podsmaż na oleju przez 4-5 minut. Posiekaj czosnek i natkę pietruszki. Przełóż je do miski. Zetrzyj ser i ugotowanego ziemniaka i dodaj je, razem z pestkami, do siekanej natki. Składniki zmiksuj na gładką masę, a na koniec dopraw pieprzem i solą i zmiksuj jeszcze raz.
Krem pomidorowy podawaj z chrupiącą grzanką z pietruszkowym pesto. Smacznego!
Zobacz też: