Bardzo włoski krem pomidorowy, z bardzo polskim pietruszkowym pesto, według Jurka Sobieniaka

Beata Łajca

Beata Łajca

Z cudownych włoskich pomidorów można wyczarować coś dużo lepszego, niż klasyczna pomidorowa serwowana w polskich domach, najczęściej w poniedziałek (z niedzielnego rosołu, oczywiście). Jurek Sobieniak pokazał nam jak zrobić krem pomidorowy w kilka chwil i jak go urozmaicić przepysznymi grzankami z własnoręcznie przygotowanym pesto. To danie rozpieszcza zmysły.

krem pomidorowy
krem pomidorowy123RF/PICSEL

Krem pomidorowy z przepisu Jurka Sobieniaka robi się dosłownie w mgnieniu oka, a jego sekretem są warzywa duszone na maśle. Dodatek chrupiących grzanek, z bogatym w smaku pietruszkowym pesto, wynosi to danie na całkiem inny poziom. To jedna z lepszych propozycji na obiad w zimny, styczniowy dzień. Od razu robi się cieplej, także na duszy.

Krem pomidorowy na maśle z pesto pietruszkowym na grzance według Jurka Sobieniaka

Składniki na krem pomidorowy:

  • 2 l pomidorów pellati
  • 200 g masła
  • około 100 g białej cebuli
  • pół selera (około 200 g)
  • 500 g mozzarelli mini, tzw. ovoletti
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta ziaren kopru włoskiego

Składniki na pesto pietruszkowe:

  • 200 g natki pietruszki 
  • 50 g sera gouda lub bursztyn 
  • 30 g pestek słonecznika 
  • 20 g pestek dyni 
  • 1 ugotowany ziemniak (około 60 g)
  • 2 ząbki czosnku 
  • 200 ml oleju rzepakowego 
  • sól, pieprz do smaku 

Przygotowanie: 

Selera obierz ze skóry i zetrzyj na grubych oczkach tarki. Cebulę pokrój w kostkę i podduś na maśle razem z selerem. Pomidory pelatti przełóż do garnka, dodaj szczyptę kopru włoskiego oraz warzywa duszone na maśle. Doprowadź do wrzenia, po czym zdejmij z ognia, zmiksuj i dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem.

Teraz zrób pesto. Pestki dyni i słonecznika podsmaż na oleju przez 4-5 minut. Posiekaj czosnek i natkę pietruszki. Przełóż je do miski. Zetrzyj ser i ugotowanego ziemniaka i dodaj je, razem z pestkami, do siekanej natki. Składniki zmiksuj na gładką masę, a na koniec dopraw pieprzem i solą i zmiksuj jeszcze raz.

Krem pomidorowy podawaj z chrupiącą grzanką z pietruszkowym pesto. Smacznego!

Zobacz też:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas