Kinowy seans w formie... zupy, czyli przepis na kukurydziany krem z popcornem i nutą trufli
Kamil Olek
Kinowe seanse mogą kojarzyć się z wieloma rzeczami, dla lwiej części kinomanek i kinomanów ich nieodłącznym elementem jest jednak... popcorn. Połączenie filmowej uczty dla oczu z ucztą dosłowną, podczas której królowała prażona kukurydza, znane jest już od blisko 100 lat, do Europy (w tym także do Polski) przywędrowało zaś ze Stanów Zjednoczonych. Kinowym popcornem trudno zajadać się jednak codziennie. Proponujemy więc substytut w postaci... zupy. I to niezwykłej – podwójnie kukurydzianej z wytrawną nutą trufli.
Krem z kukurydzy w towarzystwie truflowego popcornu
Składniki:
- 5 kolb kukurydzy
- 2 białe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 torebka suszonych ziaren kukurydzy (do zrobienia popcornu)
- 1 łyżka oliwy truflowej
- 1 litr wywaru drobiowego
- 500 mililitrów słodkiej śmietanki
Sposób przygotowania:
Kolby kukurydzy obrać i oddzielić ziarna, a następnie usmażyć je na maśle. Cebulę i czosnek posiekać, po czym dodać do kukurydzy.
Po kilku minutach dodać wywar i gotować aż do momentu, gdy kukurydza będzie miękka. Zblendować całość, dodać śmietankę i gotować kolejne 5 minut.
Popcorn przygotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, a następnie wymieszać go z oliwą truflową. Gotową i rozlaną do naczyń zupę posypać popcornem.
Smacznego!