Krem podwójnie pieczarkowy Mateusza Gesslera. Paryżem inspirowany i grzanką przełamany

Kamil Olek

Kamil Olek

Zosia Karbowiak i Mateusz Gessler
Zosia Karbowiak i Mateusz GesslerJacek KurnikowskiAKPA

Krem z pieczarek białych i portobello. Podany z czosnkowymi grzankami

  • 300 gramów białych pieczarek
  • 350 gramów portobello
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 120 mililitrów białego, wytrawnego wina
  • 3 pory (tylko białe części)
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/4 bulwy selera
  • 2 duże ziemniaki
  • 100 gramów masła
  • 150 gramów masła klarowanego
  • 1/2 francuskiej bagietki
  • śmietana (o 30-procentowej zawartości tłuszczu)
  • suszony lubczyk
  • suszony tymianek
  • zioła prowansalskie
  • oliwa truflowa
  • sól, pieprz