Kultowa grochówka żołnierska - sycąca i rozpływająca się w ustach

Beata Maj

Beata Maj

Grochówka
Grochówka123RF/PICSEL

Przepis na żołnierską grochówkę z wędzonką

  • Groch łuskany w połówkach 400 g (1 opakowanie)
  • Laska dobrej kiełbasy (może być śląska albo swojska)
  • 20 dag wędzonki (np. surowego, wędzonego boczku z dużą ilością mięsa)
  • 2 litry wody
  • Włoszczyzna na wywar:  2 marchewki, 1 pietruszka, duża cebula, kawałek selera i kawałek pora
  • 1-2 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 liście laurowe
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • Przyprawy: majeranek, lubczyk, tymianek, kminek, odrobina cząbru, czosnek w proszku, pieprz i sól, a jeśli lubicie aromat ziół możecie dodać również bazylię i oregano, a także czerwona paprykę - słodką (idealna będzie wędzona) i odrobinę ostrej

Sposób wykonania:

halo tu polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?