Złociste placuszki z batatów z kremowym sosem, czyli comfort food w jesiennym wydaniu

Redakcja

Redakcja

Placuszki z ziemniaków z aksamitnym sosem pieczarkowo - ciecierzycowym
Placuszki z ziemniaków z aksamitnym sosem pieczarkowo - ciecierzycowymAI-generatedhalo tu polsat

W "halo tu polsat" przepis na placuszki ze słodkich ziemniaków (moskole)

  • Bataty - 600 g 
  • Ziemniaki - 200 g 
  • Mąka pszenna typ 500 - 200g 
  • Jajko - 1 szt. 
  • Cebula - starta na drobnej tarce, wraz z sokiem 
  • Sól - szczypta 
  • Masło klarowane / olej rzepakowy - do smażenia 
  • Pieczarki - 300 g 
  • Ciecierzyca ugotowana / z puszki - 200 g 
  • Cebula - 1 szt. 
  • Czosnek - 2 ząbki 
  • Świeży rozmaryn - 1 gałązka  
  • Bulion warzywny - 250 ml 
  • Śmietanka 30% - 300ml 
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki 
  • Sól, pieprz - do smaku