Rozgrzewające i szybkie danie na jesień: faszerowane papryki w dwóch wersjach

Karolina Szydłak

Karolina Szydłak

Idealne danie na jesień - jest szybkie i super rozgrzewa
Idealne danie na jesień - jest szybkie i super rozgrzewa 123RF/PICSEL

Dlaczego faszerowane papryki są idealnym daniem na jesień?

Jesienią postaw na papryki faszerowane - smakują genialne
Jesienią postaw na papryki faszerowane - smakują genialne 123RF/PICSEL

Faszerowane papryki w wersji wegetariańskiej

  • 4 duże papryki czerwone lub żółte
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 mała cukinia, pokrojona w kostkę
  • 1 marchewka, starta
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, papryka wędzona, tymianek do smaku, szczypta chili (jeśli lubisz) 
  • 50 g startego sera żółtego lub wegańskiego

Obłędnie pyszne faszerowane papryki z mięsem mielonym i kaszą gryczaną

  • 4 duże papryki
  • 300 g mięsa mielonego (wieprzowe, wołowe lub mieszane)
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 mała papryczka chili, drobno posiekana (jeśli lubisz ostrzejsze smaki)
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • sól, pieprz, papryka wędzona, tymianek do smaku
  • 50 g startego sera