Zero waste w najsmaczniejszym wydaniu. Trzy aromatyczne pasty kanapkowe z resztek z rosołu

Beata Łajca

Beata Łajca

Pasta kanapkowa z mięsa i warzyw z rosołu
Pasta kanapkowa z mięsa i warzyw z rosołu123RF/PICSEL

Pasta z warzyw z rosołu i białej fasoli z czosnkiem i cytryną

Pasta kanapkowa z resztek z rosołu
Pasta kanapkowa z resztek z rosołu123RF/PICSEL
  • około 2 szkl. warzyw z rosołu
  • 1 szkl. ugotowanej białej fasoli (np. piękny jaś), albo fasola z puszki
  • 1 ząbek czosnku 
  • pół białej cebuli
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju) + 1 do smażenia cebulki
  • pół łyżeczki kuminu lub wędzonej papryki (w zależności od upodobań)
  • odrobina natki pietruszki lub koperku
  • opcjonalnie - łyżeczka tahini lub pasty sezamowej
  • sól, pieprz

Pasta z mięsa z rosołu z suszonymi pomidorami i kaparami

Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu123RF/PICSEL
  • 1,5 szklanki mięsa z rosołu (obranego z kości i bez skóry)
  • 6 suszonych pomidorów z oleju
  • 1 łyżeczka kaparów
  • 1 łyżka musztardy - francuskiej lub dijon
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • odrobina soku z cytryny lub octu do smaku
  • sól, pieprz

Pasta z warzyw i mięsa z rosołu z musztardą francuską i wędzoną papryką

Wyrazista pasta z warzyw i mięsa z rosołu
Wyrazista pasta z warzyw i mięsa z rosołu123RF/PICSEL
  • 1-2 szkl. warzyw z rosołu
  • około 200 g mięsa z rosołu
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej
  • łyżka uprażonych ziaren słonecznika
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • sól, pieprz, suszony czosnek, tymianek lub inne ulubione zioła
  • opcjonalnie - łyżeczka chrzanu (dla ostrości) lub startego jabłka (dla świeżości)

Jak zrobić pastę do kanapek z resztek z rosołu? Praktyczne wskazówki