Zero waste w najsmaczniejszym wydaniu. Trzy aromatyczne pasty kanapkowe z resztek z rosołu
Kochamy rosół - bo jak go nie kochać?! W wielu domach to punkt obowiązkowy w każdą niedzielę, ale mięsno-jarzynowe wywary gotuje się zwykle częściej niż tylko raz w tygodniu. A żeby były naprawdę smaczne, potrzebują solidnej "wkładki", dlatego mięsa i warzyw z porządnego rosołu zostaje tyle, że grzech je wyrzucać. I chociaż wiele już powstało przepisów na to, jak wykorzystać resztki z rosołu, to pomysł na przygotowanie pasty do kanapek ma szansę stać się hitem w swojej kategorii. W końcu łączy naszą miłość do rosołu z miłością do pieczywa i to w najsmaczniejszy z możliwych sposobów.

W niedzielę rosół, w poniedziałek pomidorowa, a do tego może pasztet z rosołowych resztek, albo pierogi lub pyzy nadziewane gotowanym mięsem. To bardzo dobry scenariusz na domową kuchnię bez marnowania, ale bądźmy szczerzy - nawet największym miłośnikom rosołu dawno temu się znudził. Na szczęście można podejść do tematu całkiem inaczej i z resztek rosołowych przygotować smarowidło do chleba - szybkie, smaczne i bardzo sycące, idealne na miękkiej bułeczce, żytnim chlebie z ziarnami lub chrupiącej, jeszcze gorącej grzance.
Do pasty kanapkowej można użyć samego mięsa z rosołu, samych warzyw, lub jednego i drugiego. Przygotowaliśmy więc trzy warianty smarowideł z rosołowych resztek. Wszystkie powstają w mgnieniu oka, równie szybko znikają z talerzy i trudno nam się zdecydować, która jest najsmaczniejsza. Z podanych składników powstają niewielkie porcje smarowideł - jeżeli masz więcej resztek, proporcjonalnie przelicz wszystkie gramatury.
Pasta z warzyw z rosołu i białej fasoli z czosnkiem i cytryną

Składniki:
- około 2 szkl. warzyw z rosołu
- 1 szkl. ugotowanej białej fasoli (np. piękny jaś), albo fasola z puszki
- 1 ząbek czosnku
- pół białej cebuli
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju) + 1 do smażenia cebulki
- pół łyżeczki kuminu lub wędzonej papryki (w zależności od upodobań)
- odrobina natki pietruszki lub koperku
- opcjonalnie - łyżeczka tahini lub pasty sezamowej
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Zacznij od posiekania cebuli i czosnku, podsmaż je chwilę na odrobinie oleju. Wszystkie składniki przełóż do misy blendera i zmiksuj na gładką pastę. Jeżeli jest zbyt gęsta - dodaj łyżkę rosołu. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. W lodówce przechowuj maksymalnie 3 dni.
Pasta świetnie smakuje na białym i ciemnym chlebie, także w towarzystwie świeżego ogórka czy pomidora. Świetnie nadaje się jako dip do surowych warzyw lub nachosów. Można ją także wykorzystać do posmarowania tortilli.
Pasta z mięsa z rosołu z suszonymi pomidorami i kaparami

Składniki:
- 1,5 szklanki mięsa z rosołu (obranego z kości i bez skóry)
- 6 suszonych pomidorów z oleju
- 1 łyżeczka kaparów
- 1 łyżka musztardy - francuskiej lub dijon
- 2 łyżki majonezu
- 1 ząbek czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- odrobina soku z cytryny lub octu do smaku
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso posiekaj, lub rozdrobnij palcami. Wszystkie składniki, oprócz soli (kapary mają jej sporo) zblenduj dokładnie na gładką masę. Dopiero wtedy spróbuj i jeżeli uznasz, że pasta nie jest wystarczająco słona, posól wedle uznania. Jeżeli pasta wyjdzie za gęsta, dodaj rosołu lub oleju z suszonych pomidorów. Przechowuj w lodówce do 3 dni.
Ta pasta ma nieco śródziemnomorski charakter i wyrazisty smak. Idealnie smakuje na grzance, z chrupiącą bagietką, rukolą albo kiszonym ogórkiem.
Pasta z warzyw i mięsa z rosołu z musztardą francuską i wędzoną papryką

Składniki:
- 1-2 szkl. warzyw z rosołu
- około 200 g mięsa z rosołu
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
- łyżka uprażonych ziaren słonecznika
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- sól, pieprz, suszony czosnek, tymianek lub inne ulubione zioła
- opcjonalnie - łyżeczka chrzanu (dla ostrości) lub startego jabłka (dla świeżości)
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na pastę zmiksuj w blenderze. Na początek do doprawiaj zbyt mocno, spróbuj po wymieszaniu i w razie potrzeby dodaj więcej soli, pieprzu czy musztardy. Przechowuj w lodówce, nie dłużej niż 3 dni.
Ta pasta ma bardzo bogaty smak. Komponuje się z każdym rodzajem pieczywa, także z grzankami. Fajnym przełamaniem pasty może być dodatek chrupiącej rzodkiewki, albo odrobiny szczypiorku.
Jak zrobić pastę do kanapek z resztek z rosołu? Praktyczne wskazówki
Na pastę do chleba idealnie nadaje się kurczak i indyk, nieco mniej - wołowina. Z rosołowym mięsem jest jednak kilka kłopotów. Gotowane godzinami może być suche, wręcz "wiórowate", dlatego do zrobienia dobrego smarowidła konieczne jest porządne rozdrobnienie blenderem lub zmielenie w maszynce.
Przyda się też coś tłustego i kremowego, jak majonez (lub jogurt w wersji mniej kalorycznej). Rosołowe mięso ma bardzo łagodny smak (to drobiowe jest wręcz lekko słodkie), dlatego pasta z jego dodatkiem wymaga solidnego doprawienia - wędzoną papryką, pieprzem, czosnkiem, odrobiną kaparów lub nawet sosem sojowym.
Warzywa wygotowane w rosole mają niewiele aromatu - trzeba je więc dobrze doprawić (świetnie działają suszone pomidory i musztarda francuska oraz suszone zioła). Przyda się zwłaszcza coś kwaśnego, jak sok z cytryny lub ocet jabłkowy. Nieco wyjałowionym warzywom pomoże również tłuszcz, który jest nośnikiem smaku (może to być oliwa, olej, masło, pasta tahini lub majonez).
Przygotowując pastę kanapkową z warzyw z rosołu, lepiej darować sobie cebulę, zwłaszcza tą opalaną (będzie dość gorzka). Zamiast tego podsmażyć na patelni odrobinę świeżej cebulki i dodać do mieszanki. Jarzyny mogą też puszczać sok, warto je więc dobrze odsączyć przed blendowaniem, lub uzupełnić czymś, co dobrze wchłonie wilgoć (np. gotowanymi strączkami). Lepiej uważać na ilość selera, bo gdy będzie go za dużo, zdominuje smak pasty.
Zobacz też: