Pieczona cebula z sosem serowym i grzankami korzennymi, czyli Jurka Sobieniaka jesienna przekąska idealna
Przekąska, którą przygotujesz w kilka chwil, a do tego z najprostszych składników, ale pełna smaku - brzmi jak obietnica idealnego jesiennego wieczoru. Jurek Sobieniak w "halo tu polsat" przygotował wyjątkową odsłonę "rozkwitajacej" cebuli z air fryera z sosem serowym i aromatycznymi grzankami. Musicie spróbować!

Pieczona cebula z sosem serowym i grzankami korzennymi Jurka Sobieniaka
Składniki:
- 2 cebule olbrzymie lub białe wielkości co najmniej piłki tenisowej
- sól, pieprz, papryka słodka
- olej rzepakowy
Sos serowy:
- 200 g serków topionych w plasterkach
- 300 ml wrzątku
- 100 g sera pleśniowego (rokpol lub gorgonzola)
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
Grzanki korzenne:
- 1 bagietka
- 100 g masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania cebul. Obierz je, zetnij górę i dół, aby stabilnie stały. Nakrój w poprzek na pół i ponacinaj w kratkę. Posól, posyp przyprawami, skrop olejem i ułóż w koszu air fryera. Piecz 10-12 minut w 180 stopniach, aż się zarumienią. Potem zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz kolejne 10-15 minut, aż będą miękkie.
Gdy cebule się pieką, przygotuj sos i grzanki. Serki topione i gorgonzolę zalej wrzątkiem, przypraw i zmiksuj na gładki krem. Bagietki pokrój w kostkę, masło rozpuść i dopraw. Pieczywo umieść w koszu air fryera i piecz 5-7 minut w temperaturze 180 stopni, aż będzie złote i chrupiące.
Cebule ułóż na talerzu, polej sosem serowym, udekoruj grzankami i siekanym szczypiorkiem. Smacznego!
A jeśli lubicie gotować i szukacie ciekawych przepisów, mnóstwo inspiracji czeka na Was w kuchni programu "halo tu polsat". Od piątku do niedzieli, od godz. 8.00 nasze szefowe i szefowie kuchni prezentują genialne przepisy na przepyszne potrawy. Bądźcie z nami!
Zobacz też:






