Pieczona cebula z sosem serowym i grzankami korzennymi, czyli Jurka Sobieniaka jesienna przekąska idealna

Beata Łajca

Beata Łajca

Pieczona cebula Jurka Sobieniaka. Kultowa przekąska w domowym wydaniu
Pieczona cebula Jurka Sobieniaka. Kultowa przekąska w domowym wydaniu Jacek KurnikowskiAKPA

Pieczona cebula z sosem serowym i grzankami korzennymi Jurka Sobieniaka

  • 2 cebule olbrzymie lub białe wielkości co najmniej piłki tenisowej 
  • sól, pieprz, papryka słodka 
  • olej rzepakowy 
  • 200 g serków topionych w plasterkach 
  • 300 ml wrzątku 
  • 100 g sera pleśniowego (rokpol lub gorgonzola) 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 1 bagietka 
  • 100 g masła 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu 
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej