Szybkie placuszki z cukinii według przepisu Ewy Wachowicz. Obiad w 20 minut
Choć szczyt sezonu na cukinię dopiero przed nami, a na tę z polskiej grządki przyjdzie nam jeszcze chwilę poczekać, w marketach można już kupić importowaną cukinię w coraz bardziej atrakcyjnych cenach. Wystarczy jedna większa albo dwie mniejsze cukinie, by przygotować szybkie danie, które będzie smakować wszystkim domownikom. Chrupiące placuszki z cukinii według przepisu Ewy Wachowicz można przygotować zarówno na obiad, jak i kolację. Sprawdzą się też jako przekąska w ciągu dnia.

Cukinia to jedno z tych warzyw, które doskonale sprawdza się w napiętym grafiku zabieganych i zapracowanych osób. Stosunkowo tanie, bardzo smaczne i dostępne przez cały rok warzywo można wykorzystać jako bazę do jednogarnkowych dań, zapiekanek, placków oraz dodatek do makaronów i sałatek.
Nie dość, że smaczna, jest także i zdrowa - cukinia dostarcza naszemu organizmowi potas, kwas foliowy, mangan, żelazo, witaminę C i B6 oraz kwasy fenolowe i flawonoidy, które wykazują intensywne działanie antyoksydacyjne. Według badaczy regularne spożywanie cukinii może sprzyjać niszczeniu komórek nowotworowych oraz hamować rozwój bakterii i grzybów.
Niewątpliwą zaletą cukinii jest fakt, że nie potrzebuje dużo czasu, by zamienić się w genialną potrawę. O ile smażenie czy pieczenie ziemniaków albo batatów wymaga dłuższej chwili, kabaczek jest gotowy zaledwie po paru minutach. Jeśli więc wpadasz do domu, słuchając marudzących dzieci i słyszysz burczenie w brzuchu, cukinia to twój sprzymierzeniec. Wystarczy 20 minut, by na talerz wjechały pierwsze chrupiące placki. Podane z kleksem śmietany czy jogurtu lub sosem z dodatkiem koperku, mięty i startych ogórków, to prawdziwe niebo w gębie.
Ewa Wachowicz w swoim prostym przepisie na placuszki z cukinii poleca, by po starciu kabaczek posolić i odstawić na 10 minut. Dzięki temu warzywo puści wodę, którą powinniśmy porządnie odcisnąć. Po tym zabiegu placki nie będą "ciapowate" i miękkie, ale zyskają znakomitą i tak przez wszystkim lubianą chrupkość.
Jak zrobić szybkie i pyszne placuszki z cukinii? Przepis Ewy Wachowicz
Składniki
- 1 cukinia
- 2 jajka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 4 łyżki mąki
- 1 garść koperku
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Opis przygotowania
Cukinie umyć, odciąć końce i bez obierania zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeżeli cukinie są małe, lepiej wziąć dwie. Lekko posolić i odstawić na 10 minut. Po tym czasie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, jogurt, mąkę i garść posiekanego koperku. Przyprawić pieprzem. Kto chce, może jeszcze dodatkowo posolić. Dokładnie wymieszać, by wszystkie składniki się połączyły.
Na patelni rozgrzać olej, łyżką nakładać ciasto, formując zgrabne płaskie placuszki. Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawać z kleksem kwaśnej śmietany i wędzonym łososiem. Można udekorować koperkiem - radzi Ewa Wachowicz.
Waszej uwadze polecamy też przepisy na cukinię zapiekaną z mięsem mielonym pod pierzynką sera oraz na faszerowaną cukinię z ryżem lub tofu.
Smacznego!