Kremowa zupa z dyni. Jesienny klasyk w halloweenowym wydaniu
Dyniowa zupa-krem od lat ma status jesiennego klasyka - złocista, delikatna i rozgrzewająca, powraca co roku niczym sezonowy rytuał. W wersji Karoliny Stolarskiej-Bigos nabiera jednak nowego charakteru - z mleczkiem kokosowym, nutą curry, płatkami chili, a także... jogurtową pajęczyną, staje się nie tylko daniem na chłodny wieczór, ale też idealną propozycją na Halloween - efektowną, aromatyczną i tak kremową, że trudno poprzestać na jednej misce.

Zupa krem z dyni według Karoliny Stolarskiej-Bigos
Składniki:
- 1 kilogram dyni
- 2 łyżki masła
- 1 cebula
- 1 por
- 2 ziemniaki
- 500 mililitrów bulionu warzywnego
- 100 mililitrów stałej części mleczka kokosowego
- 50 mililitrów śmietanki o 30-procentowej zawartości tłuszczu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka curry
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- świeża kolendra
- płatki chili
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Warzywa obrać, pokroić i podsmażyć na maśle do lekkiego zarumienienia. Wlać bulion i gotować, aż zmiękną. Dodać przeciśnięte ząbki czosnku i zblendować całość na gładki krem. Następnie wlać mleczko kokosowe oraz śmietankę, doprawić curry, solą i pieprzem, po czym ponownie zblendować, by uzyskać aksamitną konsystencję.
Zupę podawać z kleksem jogurtu naturalnego, tworząc na powierzchni wzór pajęczyny, a następnie posypać posiekaną kolendrą i płatkami chili.






