Ekspresowa pieczeń rzymska z porem i gruszką Jurka Sobieniaka. Obiad z piekarnika w pół godziny
Aromatyczna pieczeń z wyjątkowymi dodatkami gotowa w pół godziny? To możliwe. Jurek Sobieniak w "halo tu polsat" zaproponował swoją wersję ekspresowej pieczeni rzymskiej, która, chociaż pozbawiona charakterystycznego jajka w środku, jest pełna smaku, a co najważniejsze - szybka i prosta w wykonaniu. Kucharz doradza, aby podawać ją z puree ziemniaczanym - i już wiemy, że to idealny pomysł na szybki obiad z rodziną.

Ekspresowa pieczeń rzymska z porem i gruszką z przepisu Jurka Sobieniaka
Składniki:
- 500 g mielonej łopatki wieprzowej, uformowanej w kostkę, świeżej
- 1 płaska łyżka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki kopru włoskiego
- 1 łyżka stołowa papryki słodkiej wędzonej
- 1 łyżka czosnku granulowanego
- 2 serca z pora, pokrojone w 1 cm plastry
- 3 gruszki, pokrojone w grubą kostkę
Przygotowanie:
Wymieszaj sól, pieprz, koper włoski, paprykę i czosnek, następnie obsyp nimi mięso ze wszystkich stron. Połóż je w brytfance, dookoła poukładaj pora, a na wierzch, pomiędzy talarki pora, powkładaj gruszki. Przykryj naczynie papierem pergaminowym i folią aluminiową. Piecz w 250 stopniach przez 25-30 minut.
Gdy pieczeń będzie gotowa, pokrój ją na porcje, sos, który powstanie, wymieszaj z porem i gruszką, aby podać razem z mięsem. Idealnym dodatkiem do dania jest puree ziemniaczane. Smacznego!
A jeśli lubicie gotować i szukacie ciekawych przepisów, mnóstwo inspiracji czeka na Was w kuchni programu "halo tu polsat". Od piątku do niedzieli, od godz. 8.00 nasze szefowe i szefowie kuchni prezentują genialne przepisy na przepyszne potrawy. Bądźcie z nami!
Zobacz też:






