Pasztet wege z pieczonych warzyw i kaszy jaglanej według przepisu Mateusza Gesslera
Na świątecznym stole coraz większą popularnością cieszą się potrawy wegetariańskie lub wegańskie. Dla tych, którzy nade wszystko cenią sobie smak warzyw, Mateusz Gessler przygotował prosty przepis na pasztet, którego bazą są pieczone warzywa. Zamiast mięsa do pasztetowej masy dodajemy pyszną i bardzo zdrową kaszę jaglaną. Pasta sezamowa ubogaca smak i sprawia, że pasztet smakuje wybornie. Jeśli chcemy dodatkowo podkręcić smak pasztetu i uczynić z niego świąteczny rarytas, szef podpowiada, by do masy dodać trochę startego chrzanu.

Pasztet wege z kaszą jaglaną według Mateusza Gesslera
Składniki:
- 450 g selera
- 100 g marchewki
- 150 g białej części pora
- ok. 55 g suchej kaszy jaglanej
- 80 g pasty sezamowej tahini
- 3 ząbki czosnku
- 2 jajka
- masło 82%
- 60 g masła klarowanego
- bułka tarta
- świeży chrzan (opcjonalnie do starcia do masy)
- sól, pieprz świeżo mielony, cukier, suszony tymianek i majeranek, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Ustaw piekarnik na 180 C, termoobieg, góra dół. Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie. Seler i marchew obierz, pokrój w kostkę i upiecz - ok. 17-20 min w temperaturze 175 stopni. Pokrojonego pora przesmaż z posiekanym czosnkiem na maśle klarowanym. Kaszę, pora z czosnkiem, upieczone warzywa zmiel na drobnym oczku w maszynce do mielenia mięsa lub zblenduj. Zmieloną masę wymieszaj w misce z przyprawami i jajkiem - jeśli będzie za luźna, dodaj bułki tartej. Masę przełóż do keksówki wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piecz ok. 40 min w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Zobacz też: