Zamiast sklepowej szynki - soczysty, pieczony schab. Idealny do kanapek
Ceny wędlin mogą przyprawić o zawrót głowy. Szczególnie wyroby o lepszym składzie i mniejszym dodatku chemii biją rekordy w drenowaniu portfela. Przynajmniej od czasu do czasu można zamiast sklepowej wędliny przygotować pyszny dodatek do kanapek we własnym piekarniku. Dziś przepis na soczysty, pieczony schab, który jest idealny nie tylko do obiadu z młodymi ziemniakami i koperkiem, ale i do kanapek - z sałatą i pomidorem będzie smakował genialnie.

W sklepach mamy dziś wszystko - wybór wędlin jest przeogromny, czasem trudno wprost wybrać jedną, ulubioną. Jednak ceny wyrobów wędliniarskich, a często również ich jakość, mogą wprawić w zakłopotanie. Alternatywą - zdrową i bardzo smaczną - jest pieczone w domu mięso. Przygotowane w większej ilości wystarczy nie tylko do obiadu, ale też zostanie do kanapek. Pokrojone w kawałki może być także zamrożone, co zdecydowanie ułatwia przechowywanie mięsa dłużej niż przez 3-4 dni.
Piec można właściwie wszystko - od filetów z kurczaka i indyka, przez szynkę wieprzową, karkówkę, schab, po wołowinę w różnym wydaniu. Dziś na tapet (a raczej na brytfankę) bierzemy schab. Uprzednio marynowany, kruchy i soczysty, po upieczeniu smakuje obłędnie i z powodzeniem zastępuje drogie sklepowe wędliny.
Zobacz też: Smaczniejsza od pizzy i mniej kaloryczna. Fenomen internetu - włoska pinsa gotowa w 7 minut
Łapcie przepis na pyszny, soczysty pieczony schab, idealny na obiad lub kanapki
Składniki:
- 1-1,2 kg schabu bez kości
- 4 ząbki czosnku (lub więcej, jeśli lubisz intensywniejszy smak)
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
- 1 łyżka musztardy (np. sarepskiej lub francuskiej - opcjonalnie)
- 1/2 szklanki wody lub bulionu
- kilka listków laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego
Przygotowanie:
- Przygotuj mięso - umyj i osusz schab papierowym ręcznikiem, w mięsie możesz ponacinać małe kieszonki i wcisnąć do nich kawałki czosnku.
- Zrób marynatę - w miseczce wymieszaj przeciśnięty czosnek, majeranek, paprykę, sól, pieprz, olej i ewentualnie musztardę.
- Natrzyj mięso ze wszystkich stron. Owinięte folią spożywczą mięso odstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny lub - najlepiej - na całą noc.
Pieczenie:
- Wyjmij mięso z lodówki na ok. 30 minut przed pieczeniem.
- Umieść w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie.
- Wlej na dno wodę lub bulion. Możesz dodać liść laurowy i ziele angielskie.
- Przykryj pokrywką lub folią aluminiową.
- Piecz w 180°C przez ok. 1 godz. 20 minut (czyli ok. 1 godzina na każdy kilogram + 20 min).
- Na ostatnie 15-20 minut zdejmij pokrywkę, by schab się zrumienił.
- Po upieczeniu zostaw mięso na 10 minut pod przykryciem, by "odpoczęło".
Warto wiedzieć, że bardziej soczysty schab można uzyskać, piekąc go w rękawie lub w niskiej temperaturze (np. 150-160°C przez dłuższy czas - 2-2,5 godziny). Zamiast wody do podlania mięsa podczas pieczenia można użyć jasnego piwa lub soku jabłkowego - nadadzą one mięsu ciekawy smak. Na końcu pieczenia mięso można posmarować miodem z musztardą - w ten sposób powstanie apetyczna glazura.
Smacznego!
Zobacz też:
