Zamiast sklepowej szynki - soczysty, pieczony schab. Idealny do kanapek

Beata Maj

Beata Maj

Aktualizacja
Pieczony schab
Pieczony schab123RF/PICSEL

Łapcie przepis na pyszny, soczysty pieczony schab, idealny na obiad lub kanapki

  • 1-1,2 kg schabu bez kości
  • 4 ząbki czosnku (lub więcej, jeśli lubisz intensywniejszy smak)
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy
  • 1 łyżka musztardy (np. sarepskiej lub francuskiej - opcjonalnie)
  • 1/2 szklanki wody lub bulionu
  • kilka listków laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego
  • Przygotuj mięso - umyj i osusz schab papierowym ręcznikiem, w mięsie możesz ponacinać małe kieszonki i wcisnąć do nich kawałki czosnku.
  • Zrób marynatę - w miseczce wymieszaj przeciśnięty czosnek, majeranek, paprykę, sól, pieprz, olej i ewentualnie musztardę.
  • Natrzyj mięso ze wszystkich stron. Owinięte folią spożywczą mięso odstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny lub - najlepiej - na całą noc.
  • Wyjmij mięso z lodówki na ok. 30 minut przed pieczeniem.
  • Umieść w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie.
  • Wlej na dno wodę lub bulion. Możesz dodać liść laurowy i ziele angielskie.
  • Przykryj pokrywką lub folią aluminiową.
  • Piecz w 180°C przez ok. 1 godz. 20 minut (czyli ok. 1 godzina na każdy kilogram + 20 min). 
  • Na ostatnie 15-20 minut zdejmij pokrywkę, by schab się zrumienił.
  • Po upieczeniu zostaw mięso na 10 minut pod przykryciem, by "odpoczęło".
Pieczony schab
Pieczony schab123RF/PICSEL